Asigurările agricole, o nimica toată! Date concrete de la ASF

Provocările în agricultură sunt din ce în ce mai mari în contextul schimbărilor climatice, însă nivelul atins de asigurările agricole de la noi din țară este departe de a fi pe măsura acestora, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, citat de AGERPRES.

Potrivit acestuia, asigurările agricole reprezintă doar 0,8% din tot portofoliul de asigurări la nivel naţional, ceea ce reprezintă foarte puţin, în contextul în care agricultura tinde spre 6% reprezentare în PIB.

„În momentul de faţă, ca să vă dau o circumstanţiere statistică, în primele şase luni ale anului 2024 au fost încheiate în spectrul asigurărilor agricole 3.609 poliţe de asigurare agricolă, cu 64,7 milioane (lei) prime brute subscrise şi 24,2 milioane reprezentând despăgubiri. Sunt cifre ce pot părea impresionante, totuşi, e important să vă spun că acestea reprezintă doar 0,8% din tot portofoliul de asigurări la nivel naţional. Deci aceste cifre, de fapt, reprezintă foarte puţin în contextul în care agricultura tinde spre 6% reprezentare în PIB. Aceste multe, aparent, milioane, de fapt, în termeni procentuali, reprezintă puţin”, a arătat șeful ASF la conferinţa „Schimbările climatice – Marile provocări, marile riscuri”, organizată de Antena 3 şi Administraţia Naţională de Meteorologie.

Petreecu a menționat că, la iniţiativa ministrului agriculturii, Florin Barbu, a fost instituit un grup de lucru la care participă atât reprezentanţii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), alături de experţii ASF, cât şi reprezentanţii la nivel decizional (directori generali sau specialiști) ai principalelor companii societăţi de asigurare-reasigurare din România, care gândesc împreună „design-ul unei configuraţii de poliţe de asigurare” care să poată ridica semnificativ ponderea de doar 0,8% deținută de asigurările agricole în spectrul asigurărilor din România.

„Din acest punct de vedere, evident că ASF, până la urmă, creează premisele de reglementare şi supraveghere pentru aceste noi tipuri de asigurări prin normativele şi reglementările şi seturile de ghidaj pe care le vom elabora şi emite către piaţă.(…) Orizontul este extrem de ambiţios şi (…) plănuim ca undeva la sfârşitul trimestrului trei, începutul trimestrului patru să avem acest tip de poliţă deja trimis prin parcursul normativ şi evident ea să vină în întâmpinarea riscurilor pe care astăzi fermierii le au. E foarte important de spus că o cultură agricolă asigurată are multiple beneficii şi aici vorbesc de planificare financiară, de sustenabilitate financiară a business-ului şi, foarte important, capacitatea de a credita business-ul. Nivelul de bancarizare a business-urilor din zona agricolă a fermierilor va creşte semnificativ, ceea ce, evident, va produce beneficii pe tot spectrul de activitate agricolă”, a punctat preşedintele ASF. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole