1 august 2021 - 19:45

Asigurarea apei in ferma in anotimpul rece, cu sisteme independente

Apa este vitală nu numai pentru oameni, dar și pentru animale. Pentru a asigura o cantitate de apă normală pentru fermă, trebuie în primul rând să fie stopată risipa ei și să se folosească un sistem de control al acesteia, la pompă. În cazul unui sistem cu o pompă submersibilă, apa din conducta de alimentare trebuie să se scurgă sub nivelul de congelare.

Drenarea pompelor, o măsură de prevedere

O metodă pentru a asigura drenajul este aceea de a efectua un orificiu de cca 2 mm, în conducta de alimentare, la adâncimea de 2,5-3 m, sub pământ. Sistemul TH va permite apei să se scurgă în afara conductei, atunci când pompa nu mai funcționează la acel nivel, recomandă specialiștii în tehnologie pentru ferme. În tot acest timp, sistemul TH va pierde o cantitate foarte mică de apă, în perioada de pompare. O altă metodă este aceea de a instala un hidrant fără gheață pe partea de sus a sondei.

La sfârșitul sezonului de pompare, și cu mult timp înainte de înghețarea apei din cauza vremii reci, trebuie oprită pompa și închis hidrantul. În plus, orice tubulatură supraterană trebuie să fie drenată. Pentru un sistem cu o pompă de suprafață, toate conductele de deasupra solului, care vor fi supuse la temperaturi de îngheț, trebuie să fie complet drenate. Pompa TH și conducta de aspirație trebuie de asemenea să fie golite complet și, eventual, să fie acoperite complet, pe timpul iernii.

Sistemul de apă pentru efectivele de animale

Dacă intenționați să utilizați un sistem de udare, atunci când conductele și jgheaburile de apă pot îngheța, atunci trebuie să vă faceți o planificare din timp. În cazul în care utilizați un sistem cu energie solară, atunci trebuie protejate panourile solare prin oprirea generatoarelor pe timp de noapte, atunci când temperaturile sunt cele mai scăzute. De asemenea, tehnologia electrică solară este foarte bună și pentru pomparea apei. Totuși, trebuie știut că există mai multe opțiuni pentru a preveni înghețarea apei, folosind căldura pământului sau a soarelui.

Când se instalează sistemul TH, este nevoie de a reduce din capul locului, orice risc de îngheț a componentelor care pot intra în contact cu apa. Așadar, vor trebui îngropate conductele, sub linia de îngheț. În cazul în care sistemul include o sondă, trebuie instalat un adaptor. Orice secțiune a condectei supraterane ar trebui izolată și aranjată ca să se scurgă pe timp de noapte, sau atunci când apa nu este pompată. Hidranții trebuie feriți de îngheț, pentru că în această situație este dificil, dacă nu imposibil de lucrat. În cazul în care mânerul este ridicat în sus și apa solară, prin pompare, se oprește din funcțiune, din lipsa soarelui sau pe  timp de noapte, trebuie știut că hidrantul va îngheța.

Variante

Există mai multe modalități de a păstra cisternele deschise și rezervoarele de stocare fără a îngheța. Fiecare situație trebuie să țină cont însă, de efectivele de animale. Cu ajutorul unui sistem de udare pentru efectivele de animale, adăparea animalelor, pe timp de iarnă este destul de problematică, dar nu imposibilă!

Câteva idei pentru a asigura adăparea animalelor

În primul rând, rezervorul de apă trebuie să fie la o înălțime mai mare, iar pompa de apă să fie închisă în rezervor. În cazul în care rezervorul este expus, acesta trebuie vopsit în culoarea neagră, pentru a absorbi căldura soarelui, în timpul zilei. Trebuie executată o linie îngropată, pentru a furniza rezervoarelor de udare, un control al fluxului apei, pe principiul gravitației și cu ajutorul unui robinet plutitor. În plus, va putea exista un control termostatic, prin robinetul plutitor, care se deschide doar atunci când temperaturile scad sub un anumit punct.

Aceste supape pot fi poziționate, pentru a direcționa apa în jurul părții exterioare a rezervorului de udare și astfel se poate păstra apa pentru stocarea ei. De asemenea, pompa de apă poate fi pusă în rezervorul de stocare, în timpul zilei, astfel încât să se scurgă încontinuu în rezervorul de udare, pe timp de noapte sau atunci când vremea este înnorată.

În cazul în care nu există un rezevor de stocare și achiziționarea acestuia este dificilă, se poate utiliza un sistem de pompare solar, care să permită umplerea rezervorului, în timpul zilei. În acest caz, trebuie efectuată o mică gaură, prin care se va permite rezervorului să se scurgă încet, pe timp de noapte, pentru a menține apa în mișcare și a nu îngheța.

O altă variantă este aceea de a folosi anvelope mari de utilaje grele, pe post de rezervoare de udare. Acestea au avantajul că sunt vopsite în negru, ceea ce va duce la absorbirea căldurii soarelui, dar sunt și suficient de flexibile astfel încât nu se vor sparge în cazul în care vor îngheța peste noapte.

Pierderea se petrece la suprafață

Trebuie știut că, o mare parte din pierderea de căldură, în cazul unui rezervor, are loc la suprafața apei. Această pierdere de căldură poate fi redusă considerabil prin plasarea unui capac izolat pe o mare parte din suprafața rezervorului, lăsând loc unei deschideri, de unde animalele să poată bea apă. De asemenea, se mai pot izola laturile rezervoarelor cu o izolație din rumeguș, sau așchii de lemn. Nu în ultimul rând, rezervorul poate fi îngropat parțial în pământ, pentru a profita de căldura solului și pentru a preveni înghețarea apei.

O altă soluție de a folosi la maxim căldura subterană este aceea de a instala un canal de scurgere cu un fund sigilat, sub rezervor. Astfel, există posibilitatea ca apa să circule din podeț în rezervor, cu emisii reduse de putere solară și având un reglaj electric la pompă. Th este un sistem care necesită o baterie pentru a funcționa pe timp de noapte.

O modalitate avantajoasă, este aceea de a folosi un rezervor de propan, în care se rulează un tub de cupru de 10 cm, de la regulatorul din rezervorul de apă și care va sparge ușor supapa de propan, pentru a permite acțiunea de barbotare. Un rezervor de propan, dacă este folosit în acest mod, va dura mai mult de o lună de zile.