Arta si mestesug: Personaje de poveste din panusi de porumb

Meşterul popular Ana Grunzu face de câțiva ani, din pănuşile de la porumb, o serie de personaje de poveste. Acum micile exponate pot fi văzute la evenimentul Piața verde de weekend de pe pietonalul Ștefan cel Mare din Iași.  

Personajele din pănuşă, urcate pe bucăţi de lemn şi prezentate în târgurile din ţară şi străinătate, au ca sursă de inspirație, copilăria meşterului popular. 

„M-am născut aproape de Fălticeni, la Horodniceni. Oamenii din locurile acelea, ale copilăriei mele, erau foarte harnici şi mereu în mişcare. Mergeau la târguri şi aveau costumaţii specifice. Era o zonă la poalele munţilor şi fiind frig, oamenii erau mai tot timpul îmbrăcaţi cu haine călduroase. Fiind copil, mi-am întipărit în minte imaginea unor săteni, pe care încerc să-i surprind prin păpuşile pe care le fac“, povestește Ana Gruzu. 

Materiale folosite sunt pănușe de porumb, boabe de fasole, mici bucăți de lemn, gindă. 

- Publicitate -

Ana Gruzu mai execută şi păpuşi pe linguri de lemn îmbrăcate în costume populare, globuri din țartăcuțe, trăistuțe, măşti populare şi mărţişoare. Este cu zâmbetul pe buze și vorbește cu fiecare persoană care se oprește în fața standului său. 

Autor: Daria Diaconiuc

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole