Aricii, comoara din grădina de legume

Ai găsit arici în grădina ta? Nu-i alunga, pentru că, potrivit specialiștilor, micile mamifere sunt considerate importante pentru sănătatea unei grădini cu legume.

Este sfatul dat de cercetătorii de la Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău, care au „adoptat” de curând o familie de arici care își făcuse casă într-unul dintre solarii.

Având în vedere beneficiul pe care îl aduc grădinii, cercetătorii au decis ca musafirii să rămână în continuare în locul în care şi-au făcut adăpost.

„Ariciul este o comoară de nepreţuit într-o grădină. (…) În solariile noastre se află, pe lângă legumele consacrate, şi mulţi melci, şoricei, multe furnici care cară în spinare afidele dătătoare de miere pentru ele, numai că nouă ne fac rău culturilor, dar şi alţi dăunători deloc prietenoşi cu plantele noastre. Mai precis, un paradis pentru arici! Zilele trecute am surprins-o pe mama arici cum mânca ouă de furnici. Am văzut că îi place în solarul nostru, de aceea nu o deranjăm să o mutăm, numai că trebuie să fim foarte atenţi pe unde călcăm”, a declarat pentru AGERPRES Elena Barcanu, cercetător în cadrul SCDL Buzău.

Potrivit acesteia, prezența acestor mici mamifere printre culture aduce numeroase beneficii, printre care:

– controlul dăunătorilor – aricii sunt cunoscuţi ca fiind prădători ai unor dăunători comuni ai grădinilor, cum ar fi insectele, melcii şi limacşii. Aceste mici mamifere se hrănesc cu aceste organisme dăunătoare şi pot contribui la menţinerea unui echilibru ecologic în grădină;

– polenizarea – în timp ce se deplasează prin grădină, micile mamifere pot transporta polenul de la o floare la alta, contribuind la reproducerea plantelor cu flori şi la formarea fructelor şi seminţelor;

– aerisirea solului – aricii pot ajuta la aerisirea solului prin săpături şi activitatea lor de căutare a hranei. Prin săpături şi mişcări regulate, aceştia pot contribui la amestecarea solului şi la creşterea permeabilităţii acestuia, ceea ce favorizează pătrunderea apei şi a oxigenului în rădăcinile plantelor;

– controlul rozătoarelor – aricii pot juca şi un rol în controlul rozătoarelor din grădină. Ei se hrănesc cu şoareci, şobolani şi alte rozătoare mici care pot fi dăunătoare plantelor şi recoltelor.

Nu în ultimul rând, potrivit specialiştilor, aricii joacă un rol important şi în diversitatea ecologică, prezenţa lor în grădină atrăgând şi alte specii de animale care pot beneficia de aceleaşi condiţii favorabile pentru habitat. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole