ARDELENII SE PREGĂTESC SĂ CEARĂ O ATESTARE IGP PENTRU UN PRODUS TRADIȚIONAL DIN CARNE. AFLĂ CARE ESTE PROPUNEREA LOR!

Virşli, un sortiment de cârnaţi subţiri specifici judeţelor Hunedoara şi Alba, ar putea primi, în următorii doi ani, marca de produs tradiţional cu indicaţie geografică protejată, dacă producătorii din cele două zone se vor asocia, vor stabili o reţetă comună şi vor depune documentaţia necesară pentru obţinerea acestui statut, a informat marţi Consiliul Judeţeam (CJ) Hunedoara.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, consilierul secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Ionuţ George Diaconeasa, s-a întâlnit marţi, la sediul CJ Hunedoara, cu membrii Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice şi cu alţi mici producători din judeţ în vederea stabilirii unei strategii de promovare a produselor locale la nivel european. La întâlnire au mai luat parte reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara, ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi ai Direcţiei Agricole.

„Secretarul de stat Ionuţ Diaconeasa a transmis mesajul ministerului legat de încurajarea creării unor produse tradiţionale care să fie recunoscute şi protejate ca marcă la nivel european. În acest sens, MADR recomandă asocierea micilor producători, care să creeze un produs tradiţional cu indicaţie geografică protejată în vederea dobândirii protecţiei comunitare. Strategia ministerului este aceea de a certifica în fiecare judeţ cel puţin un produs tradiţional care să primească marca de produs protejat comunitar”, se arată într-un comunicat al CJ Hunedoara, postat pe pagina de Facebook a instituţiei.

În cadrul întâlnirii, secretarul de stat a mai precizat că ministerul lucrează şi la armonizarea legislaţiei în ceea ce priveşte organizarea târgurilor tradiţionale şi a pieţelor volante, astfel încât cumpărătorii să fie informaţi în legătură cu provenienţa produselor, potrivit AGERPRES.

Virşli sunt consideraţi unul dintre produsele tradiţionale cu un impact mare asupra turiştilor, ei fiind cunoscuţi deja de vizitatorii din toată ţara.

Reţeta acestui fel de cârnaţi subţiri şi condimentaţi conţine, în general, carne de vită, capră şi oaie. Produsul se afumă la foc iute. De regulă, virşli se mănâncă, după ce au dat un clocot, cu muştar şi boia de ardei iute.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole