ARC Farm Intelligence – Agricultura Digitala de Precizie de la FMC

În anul 2019, FMC România a introdus pe piață programul pilot de monitorizare al dăunătorilor – Evalio® AgroSystems – primul serviciu digital gratuit oferit de către o companie multinațională în România, care monitoriza dăunătorul Ostrinia nubilalis (sfredelitorul porumbului) la cultura de porumb, în partea de sud a țării.

Deoarece capturile celor două generații de dăunători au fost numeroase, presiunea de atac a fost mare,  iar interesul fermierilor pentru accesul la programul de monitorizare a crescut continuu, în anul 2020 programul Evalio® AgroSystems a fost extins la nivel național. De asemenea, a fost extinsă și  monitorizarea dăunătorilor la cultura de porumb și alături de Ostrinia nubilalis fiind monitorizat suplimentar și dăunătorul Helicoverpa armigera (omida fructificațiilor).

Deoarece compania FMC dorește să ofere cele mai bune soluții fermierilor români, anul acesta introduce un nou program digital gratuit de prognoză și avertizare dedicat cultivatorilor de porumb:

Decizii inteligente pentru gestionarea dăunătorilor la cultura de porumb

Arc™ farm intelligence este o platformă digitală a agriculturii de precizie, care permite fermierilor și utilizatorilor să estimeze cu mai multă precizie perioada în care se va atinge pragul economic de dăunare, astfel încât să se aplice tratamentul insecticid, înainte ca presiunea dăunătorilor sa provoace pagube insemnate si să devină o problemă dificil de controlat.

Accesul în timp real la datele de monitorizare, precum și modelul de prognoză integrat în aplicația Arc™ farm intelligence, va permite fermierilor să aplice tratamentele cu insecticide la momentul potrivit, obținând astfel o recoltă de calitate superioară, un spor de producție și o profitabilitate mai ridicată în fermă. 

Noua aplicație Arc™ farm intelligence oferă utilizatorilor funcții noi și îmbunătățite față de aplicația Evalio® AgroSystems și permite o comunicare directă și rapidă între utilizatori și specialiștii FMC, dar și accesul la informații suplimentare și recomandări de aplicare a tratamentelor.

Aplicația FMC Arc™ farm intelligence se bazează pe o rețea de capcane, atât convenționale, cât și automate, cu feromoni și atractanți alimentari, care sunt monitorizate cu o anumită frecvență. Valorile rezultate din citirea capcanelor sunt validate de către specialiștii companiei FMC în colaborare cu cercetătorii în entomologie de la renumitele institute de Cercetare şi Dezvoltare în Agricultură, INCDA Fundulea și SCDA Lovrin.

Apoi, datele sunt introduse în aplicația Arc™ farm intelligence, aceasta transformandu-le în grafice, ce reprezintă curbele de zbor ale dăunătorilor. Datele și observațiile sunt partajate în timp real cu ajutorul aplicației, iar fermierii au acces rapid la aceste date și informații prin crearea unui cont de utilizator.

Principalele caracteristici care diferențiază Arc ™ farm intelligence  de alte aplicații pentru dispozitivele mobile

  • Gamă completă de funcționalități – harta interactivă regională care prezintă presiunea dăunătorilor, algoritmul predictiv al presiunii dăunătorilor și istoricul aplicarilor (proiect pilot în zona Călărași)
  • Informații importante, inclusiv mesaje și grafice calitative, disponible în timp real în aplicație
  • Comunicare directă – utilizatorii pot comunica cu specialiștii FMC prin intermediul aplicației 
  • Date fiabile – aplicația este încărcată continuu cu date/imagini din capcane. Calitatea datelor este garantată de un proces fiabil de monitorizare
  • Accesibilitate – aplicația este disponibilă gratuit atât pentru fermieri, consilieri tehnici, cât și pentru distribuitori, atât pe dispozitivele iOS, cât și pe cele Android 

În acest sezon, compania FMC va amplasa peste 500 de capcane în peste 120 de puncte de monitorizare de pe întreg teritoriul țării, pentru monitorizarea celor 2 dăunatori Ostrinia nubilalis (sfredelitorul porumbului) și Helicoverpa armigera (omida fructificațiilor) din cultura de porumb.

De ce este important să combatem dăunătorii Ostrinia nubilalis și Helycoverpa armigera?

Ostrinia nubilalis și Helycoverpa armigera sunt 2 dăunători polifagi, fluturi noctuizi și care provoacă pagube directe însemnate, de până la 40% din producția de porumb boabe. Atacul acestor dăunători provoacă de cele mai multe ori și pagube indirecte, care sunt mult mai importante decât pagubele directe, putând chiar să compromită producția în cazul unui atac foarte puternic. În cazul ambilor dăunători, pagubele directe sunt produse de către larve.

Ostrinia nubilalis (Sfredelitorul porumbului) – prezintă 1-2 generații pe an în zonele sudice și centrale ale României. Prima generație apare de obicei în lunile iunie – iulie, anul acesta făcându-și apariția chiar din luna mai în anumite zone, și cea de-a doua generație apare în luna august, iar larvele atacă tulpina și știuleții. În urma unui atac puternic pe tulpină al dăunătorului Ostrinia nubilalis (generația I), larvele pătrund în tulpină și se hrănesc cu interiorul acesteia (măduva) creând galerii foarte mari.

Astfel se diminuează capacitatea de hrănire a plantelor și toleranța la seceta, rezultând de obicei frângerea acestora înainte de recoltat, fapt ce determină incapacitatea recoltării mecanizate si în unele cazuri chiar compromiterea totală a culturii. În cazul atacului generației a II-a, sunt afectați știuleții, larvele creând galerii în panicul si provocând astfel frângerea paniculului de la nivelul orificiului sau pot ataca la inserția pedunculul provocând astfel căderea acestora pe sol înainte de recoltat.

Helycoverpa armigera (Omida fructificațiilor) – este o specie polifagă care atacă peste 120 specii de plante cultivate și spontane, printre care și porumbul. Adulții sunt migratori și pot parcurge distanțe mari de peste 100 km, prezintă 2-3 generații pe an, iar larvele invadează știuleții și consumă boabele și mătasea, de la vârf spre bază. De asemenea, în urma atacului dăunătorilui dar și a unor eventuale precipitații ulterioare atacului, apar frecvent infecții cu agenți patogeni (ex. Fusarium, Aspergillus), care contamineaza productia cu micotoxine (ex. aflatoxina) și pot face imposibilă vânzarea producției.

Compania FMC deține în portofoliu două dintre cele mai eficiente insecticide care controlează dăunătoriii Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera și anume: Avaunt® 150 EC și Coragen®.

Insecticidele Avaunt® 150 EC și Coragen® combat cei doi daunatori in toate stadiile de dezvoltare (ou, larva si adult si au actiune sporita chiar si la temperature inalte, de pana la 34 grade Celsius.

Fermierii care doresc să primească buletinele de avertizare privind atacul acestor dăunători, în vederea efectuării tratamentelor  cu insecticide, pot descărca gratuit aplicația mobilă Arc™ farm intelligence disponibilă pe dispozitivele iOS și Android.

FMC Corporation este o companie de cercetare în agricultură, oferind fermierilor din întreaga lume soluții și produse inovatoare de protecția și nutriția plantelor. Spiritul inovator al companiei americane s-a născut în anul 1883, când fondatorul său, John Bean, crea în California prima mașină de aplicat pesticide.

În prezent, FMC continuă să dezvolte proiecte de pionierat pentru utilizatorii din domeniul agriculturii, investind resurse importante în noi substanțe active și formulări, pentru o agricultură sustenabilă și producții ridicate. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole