Aprilie îi bagă la apă pe fermieri – prognoză INGHA

Prognoza pentru luna aprilie a Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INGHA) vine ca o lovitură în moalele capului pentru fermierii români, care se confruntă cu o secetă pedologică destul de severă, încă de la începutul anului.

Astfel, potrivit specialiștior INGHA, regimul hidrologic se va situa, în aprilie, în general la valori cuprinse între 50% şi 80% din mediile multianuale lunare.
INGHA menționează că valori mai mari (80-100%) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Bistriţa, Moldova, Suceava şi în bazinele superioare ale Jiului, Mureşului şi Oltului şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice ale Oltului inferior, Vedei şi pe râurile din Dobrogea.
Cele mai mici valori, chiar sub 30% din normalele lunare, se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice Râmnicu Sărat, Bârlad şi pe afluenţii Prutului.

Totodată, conform estimărilor INGHA, luna aceasta sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea cotelor de apărare, pe unele râuri, îndeosebi din zonele de munte din vestul, nordul şi sudul ţării, datorită precipitaţiilor lichide, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole