APPR: „UE nu poate să oblige statele terțe să respecte standardele europene pe teritoriile lor”

APPR (Asociația Producătorilor de Porumb din România) a emis un comunicat în care se fac următoarele precizari:

Comisia ANIT a Parlamentului European a votat un raport preliminar și o recomandare în urma unei „anchete pentru examinarea presupuselor încălcări și cazuri de administrare defectuoasă în aplicarea dreptului Uniunii în ceea ce privește protecția animalelor în timpul transportului în interiorul și în afara Uniunii”

Cu ocazia votului, Miguel Angel Higuera, președintele Grupului de lucru „Bunăstarea animalelor” a afirmat: „Atunci când vorbim despre legislația privitoare la bunăstarea animalelor, în general, din perspectiva fermierilor, inițiativa din Strategia „De la fermă la consumator” de a revizui legislația privind bunăstarea animalelor în mod global, pe o bază științifică robustă, este binevenită. În acest sens, insistăm și ca un aspect să nu fie omis din acest Raport: faptul că standardele europene privitoare la bunăstarea animalelor sunt printre cele mai înalte din lume. Acest aspect ar trebui evidențiat și transmis mai clar cetățenilor și consumatorilor europeni. Transportul animalelor vii joacă un rol vital în menținerea puterii economice și a vitalității sociale a teritoriilor din toată UE. Zonele principale de producție se găsesc adesea în zone cu o populație în scădere sau aproape depopulate din UE-27, iar transportul animalelor reprezintă o parte integrală din menținerea activității economice a acestor zone.”

Copa și Cogeca ar recomanda Comisiei să solicite EFSA să exploreze ajustări bazate pe știință ca mijloc de îmbunătățire a calității transporturilor animalelor, în special pe distanțe lungi. Copa-Cogeca încurajează Comisia să evalueze transportul pe distanțe lungi în mod global, ținând cont de transportul animalelor pentru export, precum și de cel din interiorul spațiului European. Calitatea mediului din vehiculele utilizate pentru transportul animalelor este foarte importantă pentru bunăstarea animalelor, iar aici sunt incluși factori precum ventilația, temperatura, înălțimea plafonului, natura podelei, alocarea spațiului etc.
 
Întrucât UE nu are jurisdicție în teritoriul țărilor terțe, poate doar să facă recomandări și schimb de bune practici, însă nu poate să pună în aplicare regulile noastre sau să oblige statele terțe să respecte standardele europene pe teritoriile lor. Așadar, Copa și Cogeca sunt de părere că este important să continuăm să ne axăm pe inițiative internaționale precum negocierile bilaterale și multilaterale și cooperarea cu OMC, OIE și FAO, întrucât mai sunt multe de făcut pentru a ne asigura că avem o înțelegere comună asupra ce înseamnă bunăstarea animalelor.
 
În acest moment, exportul animalelor vii nu poate fi înlocuit de exportul de material seminal și embrioni pentru reproducție sau cu exportul de carcase în loc de animale care urmează să fie sacrificate, întrucât acestea se vând pe piețe complet diferite, care necesită cunoștințe și aspecte logistice diferite. Așadar, cheia este să ne concentrăm pe bunăstarea animalelor și pe calitatea călătoriei.
 
În fine, este important să ținem cont de numeroasele noi evoluții tehnologice disponibile pentru diferite forme de transport, care pot îmbunătăți semnificativ calitatea, respectarea normelor și bunăstarea animalelor în timpul călătoriei. Așadar, Copa și Cogeca încurajează Comisia să ia în considerare aceste noi soluții tehnologice în revizia actuală.”

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

    Hide picture