Ministaţiile meteo şi detectoarele de insecte dăunătoare controlate cu ajutorul dispozitivelor electronice mobile au fost câteva din noutățile tehnologice prezentate la recenta expoziție a tehnologiilor informaţionale pentru agricultură desfășurată la Berlin.
Agricultorii din Europa instalează ministații meteo pe toate câmpurile utilizate la lucrări agricole. Fără acestea nu udă, nu stropesc, nu aplică tratamente. Gottfried J. Pessl deţine o companie care comercializează astfel de tehnologii destinate agricultorilor.
„Aceste staţii se instalează la o distanţă de trei kilometri una de alta. Acasă, la un calculator, vin datele despre starea vremii pe plantaţiile de vie sau livezi, temperatura aerului, umiditatea la sol şi în aer. Agricultorul având toate aceste date decide când să ude plantaţia şi când să o stropească. Sunt echipamente care ne ajută să luăm decizii corecte în managementul unei afaceri în agricultură”, afirmă Gottfried J. Pessl.
Astazi, mai mult ca oricând, impactul fenomenelor meteorologice extreme asupra activității umane este tot mai evident. Agricultura, în toate segmentele ei, este afectată direct de aceste fenomene, iar efectele lor, pozitive sau negative, nu pot fi minimalizate sau ignorate.
De aceea, importanța informațiilor meteorologice pentru economie în general și domeniul agricol, în particular, impun calitate în activitatea de prognoză și cercetare agrometeorologică, precum și realizarea unor parteneriate în scop durabil. Preţul unei staţii meteo este de aproximativ 2.000 de euro.
O ultimă inovaţie în IT tehnologii pentru agricultură sunt capcanele pentru insecte dăunătoare controlate prin intermediul dispozitivelor mobile (telefon, tabletă, laptop etc). O astfel de capcană a inventat Matej Stefancic.
„Avem o cameră de înaltă rezoluţie care face fotografii ale insectelor din capcană. Stând acasă, puteţi vedea care este situaţia în câmp, mărind imaginea ca să apară insecta sau starea în care se află plantaţia. Ceea ce vă interesează de fapt, pentru că nu aveţi posibilitate în fiecare zi să mergeţi în câmp, în acelaşi loc, să vedeţi care este starea lucrurilor”, a afirmat Matej Stefancic.