Competiţia naţională din cadrul celui mai mare hackathon la nivel mondial, NASA Space Apps Challenge 2017, a avut loc simultan în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara, în perioada 29-30 aprilie. La Cluj, evenimentul se află la a doua ediţie, prima având loc în 2016.
AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PREȚURI
Una dintre echipe, care s-a clasat între câştigători, a descris ideea unei aplicaţii care să-i ajute pe cei care şi-au instalat panouri solare să determine cantitatea de energie pe care o dau acestea într-o zi şi astfel să o poată folosi judicios, în funcţie de vreme.
Partea de monitorizare este foarte utilă şi în proiectele NASA, adică într-un mediu cum ar fi planeta Marte, în care furnizarea energiei ar fi făcută doar cu panouri solare.
AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PREȚURI
Aplicaţia se poate instala pe telefon sau pe calculator şi poate folosi informaţiile despre vreme oferite de un site specializat.
O altă aplicaţie este a unui grup de tineri care au o firmă de IT în Cluj. Ei au dezvoltat un program care ar ajuta la găsirea supravieţuitorilor unor cataclisme – alunecări de pământ, cutremure etc. – sub dărâmături.
Cea de-a treia aplicaţia aleasă pentru a concura în competiţia globală a fost realizată de membrii echipei ”Space Cats” şi este adresată micilor fermieri. ”Îşi propune să ajute micii fermieri, pe care să îi anunţe din timp cu privire la fenomenele meteo care ar putea dăuna culturilor lor. Ne propunem să îi ajutăm să îşi păstreze cât mai mult din recoltă, în condiţiile în care vremea pune uneori probleme. Alertarea se face printr-un sistem în care oamenii se înregistrează online în aplicaţie şi pot fi alertaţi prin mail sau prin sms cu privire la eventualele pericole. În principiu, varianta prin mail va conţine şi sfaturi inginereşti care să îi ajute pe oameni să reacţioneze corect atunci când sunt probleme”, a precizat Robin Molnar.
AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PREȚURI
La ediţia din acest an a ”NASA Space Apps Challenge” au fost înscrişi peste 15.000 de participanţi din 161 de ţări care au realizat aproximativ 1.300 de aplicaţii în cele 48 de ore avute la dispoziţie, potrivit adevărul.ro.