Apicultura – la marginea prăpastiei. Trebuie luate măsuri urgent!

Apicultura romanească se confruntă cu probleme grave! Este semnalul de alarmă tras de Romapis, federația asociațiilor apicole din România, în cadrul primei ediții a „Webinar-ului Despre Miere”. Problemele încep de la utilizarea pesticidelor interzise care afectează familiile de albine și se termină la cantiățile uriașe de miere importată, la preturi mici si de calitate slabă.

România se află pe locul 2 în Europa la numărul de gospodării apicole pe cap de locuitor, datorită muncii dedicate a apicultorilor, dar albinăritul românesc se confruntă cu numeroase probleme grave, a subliniat președintele Romapis, Mircea Ciocan. Utilizarea în exces a pesticidelor de tip neonicotinoid în România a cauzat un veritabil genocid în rândul albinelor. Regulamentele europene interzic folosirea lor pentru culturile în câmp deschis, dar în România se acordă în continuare derogări, afectând apicultura.

A doua mare problemă pentru apicultură semnalată de specialiști este că apicultorii români primesc de la procesatori cel mai mic preț pe miere din Uniunea Europeană, respectiv sub 2 euro pe kilogram, comparativ cu 3,8 euro media europeană. Prețul e menținut jos de invazia pe piață a unor cantități imense de miere de calitate scăzută sau contrafăcută din țări din afara UE, cum ar fi China, s-a mentionat în cadrul webinarului.

Fără etichetare corectă, românii nu au cum să știe dacă mierea lor vine de la o stupină din România sau de la un fabricant de sirop. De asemenea, importurile masive de alimente incurcă activitatea producătorilor locali. Probabil peste 90% din mierea din piață este etichetată ”Origine din spațiu comunitar sau extra-comunitar”, dar nu este precizată clar originea.

La fel de bine putem să scriem pe etichetă ”Miere provenită de pe Terra”. Legislația națională trebuie să devină mult mai responsabilă, iar consumatorul să știe dacă consumă miere românească sau altceva. Voi continua dialogul cu ANSVSA, ANPC și Ministerul Agriculturii pe subiectul etichetării corecte,” a declarat Alin Prunean, membru al comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.

De asemenea, speciliaștii atrag atenția că, fără albine, viața pe Terra s-ar sfârși, de aceea familiile de albine trebuie protejate.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole