19 octombrie 2021 - 11:30

Apicultura înflorește – vom avea miere de albine multă și bună

Precipitațiile abundente din ultimele săptămâni au provocat o creștere a vegetației și florilor, iar familiile de albine au de unde culege mierea, a declarat Vasile Puf, președintele Asociației Crescătorilor de Albine Vaslui.

De acum începe culesul la tei. Sperăm să nu fie temperaturi mari ca în vestul țării, unde temperatura depășește 32 de grade Celsius. Ploile sunt bune pentru că au favorizat creșterea florilor”, a declarat apicultorul pentru estnews.ro.

În județul Vaslui sunt aproximativ 6.500 de apicultori, care dețin peste 120.000 de familii de albine. Mierea produsă este exportată în țări precum Japonia, SUA, Finlanda sau Africa de Sud.

Sprijin pentru apicultură

Apicultorii pot depune cereri de plată pentru accesarea Programului Naţional Apicol, până la data de 31 iulie 2021. Valoarea sprijinului financiar alocat în anul 2021 pentru Programul Național Apicol este de 51.128 lei. Plata ajutorului financiar se va efectua de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, iar scopul programului este de îmbunătățire a producției și comercializării produselor apicole prin acordarea de sprijin financiar apicultorilor pentru decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii.