APICULTORII SALAJENI BAT RECORDUL ATAT LA PRODUCTIE SI EXPORT, CAT SI LA FONDURILE ACCESATE

Apicultorii sălăjeni au depus la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Sălaj, proiectele pentru finanțare pe acest segment, pentru exercițiul financiar 2014-2020. Astfel, directorul OJFIR Sălaj, Domițian Bențe, ne-a prezentat situația la zi din județ în privința proiectelor selectate până în acest moment la Oficiul județean.

Pentru submăsura (sM) 6.1, “Instalarea tinerilor fermieri”, s-au depus 34 proiecte în valoare totală de 1.360.000 euro. În ceea ce privește sM 6.3, “Sprijin pentru ferme mici”, s-au depus și selectat 54 proiecte în valoare de 810.000 euro. În total, proiectele depuse însumează 2.170.000 euro.

Potrivit OJFIR Sălaj, beneficiarii finanțărilor prin PNDR 2020 au putut solicita fonduri și prin APIA, cu condiția ca ei să nu solicite aceleași investiții (achiziții) prin cele două programe.

Anul trecut, din județul Sălaj au plecat către țările Uniunii Europene, peste 2.500 de tone de miere de albine, o cifră record înregistrată la nivel național, într-un clasament al județelor. Chiar dacă apicultorii sălăjeni se confruntă în continuare cu probleme și lipsuri, dar mai ales cu temutele boli care pot nimici familiile de albine, producția de miere rămâne foarte bună, lucru evidențiat recent și de conducerea DSVSA Sălaj cât și de directorii OJFIR și APIA Sălaj. Un lucru interesant de reținut este acela că, din fondurile naționale APIA destinate sectorului apicol prin care se acordă sprijin crescătorilor de albine, peste 25 la sută ajung în Sălaj. Restul de 75 la sută se împarte celorlalte 40 de județe de pe harta României. România ocupă anul trecut locul cinci în topul celor mai mari exportatori de miere din Uniunea Europeană.

Proiectele aflate în prezent în evaluare la OJFIR Sălaj sunt cele depuse pe sM 4.1 “Investiții în exploatații agricole”, submăsura în care s-au depus un număr de șase proiecte, aflate în prezent în evaluare, cu o valoare de 6.342.000 euro, ajutor nerambursabil, precum și sM 4.2 “Sprijin pentru investiții în prelucrarea, comercializarea și/sau dezvoltarea de produse” cu un număr de două proiecte depuse, în valoare de 850.000 euro, nerambursabili.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole