Apicultorii, in criza – concurenta neloiala a mierii din import! Ce e de facut?

Apicultorii români sunt forțați să stea cu mierea pe stoc. Nu pentru că nu s-ar vinde miere în țara noastră, ci din cauza concurenței neloiale reprezentate de mierea adusă din afară. Prețul la care se aduce miere din Ucraina este de 6 lei/kg, iar cea din China atinge prețuri chiar și mai scăzute. În aceste condiții, apicultorilor români le este imposibil să concureze cu mierea importată. Președintele Asociației Crescătorilor de Albine Hunedoara, Iosif Korb, a vorbit despre această problemă.

”Sincer vă spun, așa mă simt față de apicultori, neputincios. Nu am fost niciodată așa. De anul trecut începând situația este foarte grea. Nu se vinde mierea. Mai ales, cea polifloră. Asta de salcâm se vinde pentru că nu s-a făcut anul trecut și așa mai departe, dar poliflora nu se caută. Cauza principală este foarte clară, că tot căutăm oare de ce, oare cum. Nu, domnule, s-a băgat în comunitatea europeană miere din afara comunității europene la prețuri foarte mici. Dacă din Ucraina se aduce la 6 lei, din China nici nu vreau să spun la ce preț se aduce. Țările sud-americane care fac niște producții grozave, zeci de mii de tone pe o țară, 70.000 – 80.000 de tone pe țară, când noi facem maxim 20.000 de tone în România. Astea sunt cauzele.

Și atunci, ce este de făcut? Lucrurile sunt foarte simple. Dacă statul vrea să-și protejeze producătorul intern nu poate decât să pună niște taxe, niște impozite pe produsele agricole care vin din afara comunității europene. Simplu! Asta se practică în țările nordice, până la 50% se merge. Pentru că miere este astăzi un produs excedentar în țara asta. Păi, atunci, nu mai aducem din China. Sau dacă aducem, punem 50% impozit. Nu am nimic cu China, dar producătorul intern nu trebuie terminat. Oamenii sunt dezamăgiți, sunt dezgustați, au zeci de tone acasă de miere. Și mai este încă o soluție, să facem produse de calitate. Facem produse de calitate și ele vor fi apreciate dincolo și dacă adăugăm și produsul bio, este o plus valoare. De exemplu, acum nu am vândut decât niște miere de salcâm și niște miere de tei bio. Atât. Restul, polifloră, nu am vândut niciun gram. Cine-ți cere, îți cere la niște prețuri de nimic că mi-e și jenă să-i spun la apicultor un preț. Asta este realitatea!”, a subliniat Iosif Korb, în cadrul emisiunii Satul Hunedorean.

Acesta a mai vorbit și despre problema mierii de salcăm, care a devenit o raritate. Inginerul atrage atenția că, din cauza secetei din această toamnă, producția de miere de salcâm ar putea fi compromisă și în 2020.

”Să sperăm că seceta aceasta nu va influența secreția de anul viitor de la salcâm pentru că ne punem probleme deja. În privința asta, putem spune că nu am făcut producție de salcâm. Nu este salcâm curat, sunt și alte flori în salcâmul ăla. Nu mai avem salcâm 100% curat anul ăsta. Poate că tot natura reglează totul, vin niște ploi, vine zăpada și poate-poate se face salcâmul anul viitor. Doamne-ajută!”, a mai precizat Iosif Korb.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole