APICULTORII ALARMATI DE POSIBILA MODIFICARE, DEFAVORABILA LOR, DIN NOUA LEGE A ZOOTEHNIEI

Excluderea albinei ca specie din noua Lege a Zootehniei va aduce mari prejudicii apiculturii din Romania – este opinia unanima a celor care se pricep cu adevarat in acest domeniu. Asociaţia Crescătorilor de Albine din România atrage atentia ca in ultima perioada, oricum industria apicola  nationala este supusa unor presiuni deosebite: schimbări climatice, depopulări şi mortalitate ridicată, tratamente fitosanitare, condiţii de piaţă nefavorabile.

Reamintim ca noua Lege a zootehniei, supusă dezbaterii plenului Camerei Deputaților, reglementează creşterea şi exploatarea, ameliorarea, reproducţia şi alimentaţia, conservarea resurselor genetice la speciile de animale de interes zootehnic, precum şi conservarea patrimoniului zoopastoral.

Apicultorii solicită păstrarea albinei în viitoarea Lege a Zootehniei ca parte din zestrea zootehnică. România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins în anul 2015 un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.
Potrivit acestei entitati, în ultimii ani, consumul de miere a înregistrat o creştere de 15%, până la 550 de grame pe locuitor pe an, însă şi în aceste condiţii România se află tot la finalul clasamentului dedicat consumatorilor europeni Datele statistice arată că românii consumă de 3-4 ori mai puţină miere comparativ cu cele două kilograme devorate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia. Din păcate, tot din cifrele statistice, se vede că românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr şi doar 3 grame de miere.
De la 1 ianuarie 2019, va intra în vigoare programul „Mierea în şcoli”, ceea ce înseamnă că 1,4 milioane de copii vor primi un borcan de 350 de grame de miere polifloră din producţie internă, program care va stimula consumul, dar va susţine şi apicultorii autohtoni.