APIA:Pentru Campania 2015 au fost trimiși spre plată banii pentru 725.252 fermieri

26

apiaAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a informat  că la acest moment, respectiv la 20 de zile de la debutul plăților, a autorizat pentru Campania 2015 și a trimis spre plată suma totală de 337,3  milioane de euro pentru un un număr de 725.252 de fermieri.

Această sumă cuprinde:

Schemele de plată finanțate din FEGA, respectiv:

  • plățile aferente SAPS, în valoare de 147,12 milioane euro, pentru o suprafață de circa 5 milioane ha;
  • schema de plată pentru micii fermieri în valoare de 68,42 milioane euro;
  • schema de plată redistributivă, în valoare de 49,05 milioane euro;
  • plata pentru tinerii fermieri, în valoare de 3,55 milioane euro.

Schema de plată având ca sursă de finanțare bugetul național:

  • plata pentru schema de ajutor național tranzitoriu pentru culturile în teren arabil (ANT1), în valoare de 69,1 milioane euro.

Situație privind repartizarea dosarelor aferente Campaniei 2015,:

scheme_plata

 

În comunicatul de presă transmis de instituție se arată că „în ce privește sesizările primite de la fermieri și preluate în mass-media, privind lipsa banilor cuveniți în conturi, atragem atenția că nu este vorba despre vreo lacună în sistemul informatic sau despre vreo dezinformare a fermierilor. Există însa cazuri, în special de fermieri cu suprafețe mari, pentru care sunt necesare niște verificări amănunțite ale documentelor depuse împreună cu cererea de plată, verificări care solicită un timp mai îndelungat de procesare, astfel încât să ne asigurăm că sunt respectate prevederile europene și naționale în vigoare”.

Restul cererilor care încă nu au trimise spre plată sunt în faza finală de procesare, fiind vorba despre fermieri care au făcut parte din eșantionul de control și pentru care mai sunt necesare clarificări, sau de fermieri pentru care au fost constatate diverse neconformități și pentru care vor trebui ajustate sumele finale de plată.

Agenția depune toate demersurile necesare pentru a le finaliza și pentru a le calcula sumele de plată cuvenite.

Citește și

Cmentariile sunt închise