APIA – plata în avans și controalele în ferme

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) desfășoară controalele în teren premergătoare campaniei de plată în avans pentru fermierii care au depus cereri de plată în anul 2024, campanie ce va demara la 16 octombrie a.c.

Potrivit unui comunicat al APIA, va fi menținută derogarea cu privire la plata avansului de până la 70 % pentru intervențiile sub formă de plăți directe în temeiul titlului III capitolul II din Regulamentul (UE) 2021/2115 și de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul intervențiilor de dezvoltare rurală bazate pe suprafață și pe animale din cadrul titlului III capitolul IV din Regulamentul (UE) 2021/2115, măsura fiind susținută de către Comisia Europeană și statele membre și urmând a fi votată în data de 05.09.2024.

Plăţile pentru schemele finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) se vor face în lei, la cursul de schimb valutar ce va fi stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2024 şi va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar plăţile pentru schemele finanțate din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9756 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 29.12.2023 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr.1/2024 din data de 03.01.2024.

În ceea ce privește controalele în ferme, deși campania de depunere a cererilor de plată a început anul acesta cu o lună mai târziu, acestea au ca termen de finalizare data de 11 octombrie, cu excepția controalelor pentru cerințele/obligațiile specifice, care se vor efectua în iarnă sau în primăvara anului următor.

Reprezentanții APIA reamintesc fermierilor că, în afara controalelor efectuate de inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, și următoarele instituții efectuează controale specifice, astfel:

– Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) efectuează controalele pentru verificarea respectării de către fermieri a cerințelor legale în materie de gestionare SMR 5-6 si SMR 9-11, pentru toți fermierii selectați la condiționalitate;

- Publicitate -

– Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) efectuează controalele în cazul fermierilor selectați în eșantionul de condiționalitate (SMR 7 și SMR 8) și M10 (Agromediu și Climă);

– Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) efectuează controalele delegate în sectorul zootehnic.

„Efectuarea controlului pe teren reprezintă o cerință obligatorie impusă de legislația comunitară și o etapă premergătoare efectuării plăților finale”, se precizează în comunicatul citat.

Potrivit APIA, până la 6 august 2024 inclusiv, procentul fermierilor la care s-a realizat controlul în teren era de 31,87% din eșantionul total, iar procentul parcelelor verificate la fața locului era de 32,3% din totalul parcelelor de controlat.

În Campania 2024, au fost selectați pentru control clasic pe teren – sector vegetal un număr total de 7.912 fermieri, pentru controlul clasic pe teren – sector zootehnic un număr de 5.356 fermieri, iar pentru controlul pe teren privind condiționalitatea – 1.314 fermieri.

Reprezentanții APIA atrag atenția că în cazul în care fermierii refuză efectuarea controlului pe teren, aceștia vor fi respinși de la plată.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole