APIA – Noile măsuri de sprijin pentru fermieri în 2022

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a încheiat seria sesiunilor de informare a fermierilor pentru promovarea exclusivă a măsurilor delegate de AFIR către APIA din Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

Prin această campanie de informare, reprezentanții APIA au stat de vorbă cu fermieri din mai multe zone ale țării, informându-i cu privire la schemele de plată de care vor beneficia anul acesta.

”Am avut ocazia să venim în contact direct cu problemele cu care se confruntă fermierii în accesarea acestor măsuri și am convingerea că în urma acestor sesiuni de diseminare a informațiilor am clarificat multe neclarități. Este al treilea an consecutiv când derulăm aceste sesiuni de informare cu fermierii și cu siguranță vom continua, având în vedere că de anul viitor intram pe o nouă Politică Agricolă Comună, cu reguli noi.

Țin să mulțumesc pe această cale tuturor fermierilor care au înțeles cât de importantă este informarea și au venit la aceste conferințe, oficialităților din toate județele pe care le-am vizitat, pentru că au fost alături de noi și au reconfirmat toată susținerea administrațiilor locale pentru fermieri și, nu în ultimul rând, echipei mele de lectori de la nivel central și județean și echipei organizatorice pentru implicare și profesionalism” a declarat directorul general APIA, Adrian Pintea.

APIA a trecut în revistă noile forme de sprijin pentru susținerea activității fermierilor în anul 2022. În contextul pandemiei, Ministerul Agriculturii a implementat schemele de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, suin și avicol.

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 453.899 mii lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2022.

Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu poate depăși echivalentul în lei a 290.000 euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Națională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 51/2022.

Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2022. Cererile s-au depus până în 12 mai 2022.

În ceea ce privește calendarul de lucru pentru anul 2022, APIA anunță următoarele termene:

  • 1 martie – 16 mai 2022: primirea cererilor unice de plată
  • 17 mai – 8 iulie 2022: control administrativ, controale preliminare și eșantionare pentru controlul pe teren
  • 11 iulie – 14 octombrie 2022: controlul la fața locului
  • 17 octombrie – 29 noiembrie 2022: efectuarea plăților în avans
  • începând din 2 decembrie 2022: plata finală

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole