29 noiembrie 2021 - 22:53

APIA A MODIFICAT SPRIJINUL CUPLAT PENTRU LUCERNĂ

Conditiile pentru sprijinul cuplat la lucerna in Campania 2017 au suferit cateva modificari fata de anul trecut. Cererea unica poate fi depusa incepand cu data de 1 martie.

Conditia obligatorie pentru a se incasa subventia speciala pentru lucerna consta in depunerea unei cereri unice la APIA, dar si solicitarea acestui sprijin. Din acest an se introduce posibilitatea de a procesa lucerna si de a o vinde sub forma de granule, faina sau peleti, dar si de a valorifica productia de lucerna in ferme de pasari. Pana in acest an, doar fermele de animale puteau incasa banii pe lucerna, in baza efectivului declarat in cerera unica de plata.

Astfel, sprijinul cuplat pentru cultura de lucerna se acorda urmatoarelor categorii de fermieri:

– fermierii trebuie sa realizeze anual o productie minima de 15 tone/hectar masa verde sau 3,75 tone/hectar fan sau produse derivate din fan, respectiv granule, peleti sau faina.
– Sa prezinte la APIA factura de comercializare sau filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pe baza carora a comercializat cel putin productia minima catre exploatatii de crestere a animalelor inscrise in RNE si/sau a pasarilor sau documente contabile interne ca dovada a procesarii productiei proprii in situatia in care fermeirul are si calitatea de procesator sau sa faca dovada consumului productiei obtinute in ferma cu animale inscrise in Registrul National al Exploatatiilor (RNE) si/sau cu pasarile pe care le detin si/sau a stocarii in vederea consumului cu acestea, pe baza consumurilor de furaje normate pe specii de animale prevazute in anexa nr. 5 la OMADR nr. 619/2015 cu modificarile si completarile ulterioare si calculului efectivului mediu furajat din ferma si a productiei de lucerna/soia/fan obtinute pe prioada anului de cerere prevazute in anexa nr. 5 la OMADR nr. 619/2015 cu modificarile si completarile ulterioare, intocmita si semnata de catre fermier.
Pentru a putea fi incasati banii de la Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura trebuie folosita doar samanta certificata si trebuie pastrate documentele de achizitionare a acesteia.

Documentele pe baza carora se face dovada valorificarii lucernei sunt:

– factura de achizitie a semintelor si documentul oficial de certificare a lotului de samanta
document oficial de certificare a lotului de samanta prin productia proprie a fermierului care solicita plata
buletin de analiza oficiala
– document de calitate si conformitate al furnizorului
– orice alt document echivalent documentelor mentionate, emis intr-un stat membru al UE sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE
– aviziul de expeditie al semintei de soia eliberat de detinatorul soiului de soia catre fermier sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate.
Termenul pentru depunerea actelor doveditoare valorificarii productiei de lucerna se depun la APIA pana la data de 31 martie 2018 pentru plata aferenta anului 2017. Sprijinul cuplat pentru cultura de lucerna se acorda fermierilor care exploateaza un teren agricol cu o suprafata de cel putin un hectar, suprafata parcelei agricole sa fie de cel putin 0,3 hectare.