Într-un buletin de informare lansat de filiala Gorj a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), instituția le reamintește fermierilor că primește cererile unice de plată pentru campania 2022 în perioada 01 martie – 16 mai.
În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăți/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii, ca mecanisme de susținere a producătorilor agricoli.
In conformitate cu prevederile OUG nr. 11/2021, art.1 alin.2, schemele de plăţi ca mecanisme de susţinere şi de garantare a protecţiei drepturilor beneficiarilor, respectiv schemele de plăţi directe şi ajutoarele naţionale tranzitorii, care se aplică în agricultură în anii 2021 şi 2022, sunt:
- Schemele de plăți directe sunt următoarele:
- schema de plată unică pe suprafaţă;
- plata redistributivă;
- plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu;
- plata pentru tinerii fermieri;
- schema de sprijin cuplat;
- schema simplificată pentru micii fermieri.
- Ajutoarele naționale tranzitorii, denumite în continuare ANT, se acordă în sectoarele vegetal şi zootehnic.
- Conform PNDR 2014-2020,extins si pentru anii 2021- 2022, se pot accesa următoarele masuri compensatorii de dezvoltare rurala:
- Măsura 10 – Agro-mediu şi climă
- Măsura 11 – Agricultura ecologică
- Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice.
De asemenea, APIA a publicat și o listă a condițiilor obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească fermierii anul acesta pentru a putea primi subvențiile APIA. Acestea sunt:
- Să fii înregistrat în Registrul Unic de Identificare, administrat de APIA;
- Să depui o singură cerere unică de plată la centrul local/judeţean APIA unde eşti arondat;
- Să fii fermier activ pentru a obține plăţile directe/măsurile de mediu şi climă M.11 Agricultură ecologică şi M.13 Plăți pentru zone defavorizate;
- Să declari corect toate suprafeţele şi culturile şi/sau efectivele de animale;
- Să identifici şi să delimitezi corectfiecare parcelă agricolă utilizată;
- Să îndeplineşti condiţiile de eligibilitate specifice fiecărei scheme de plată solicitată;
- Să prezinţi/transmiţi pentru clarificări la APIA documentele solicitate, dacă ţi se solicită acest lucru;
- Să respecţi normele de ecocondiţionalitate (GAEC şi SMR) pe toată suprafaţa agricolă a fermei. Nerespectarea uneia dintre aceste norme atrage după sine reducerea plăţilor, în funcţie de gravitatea,amploarea, persistența şi caracterul repetat al nerespectării acestora, cu excepţia ANT sector vegetal şi zootehnic, precum și a schemei simplificate pentru micii fermieri;
- Să permiţi efectuarea controalelor, de către APIA sau de către alte organisme abilitate în acest sens. În caz contrar, vei fi exclus de la plată!