APIA, informare de ULTIMĂ ORĂ pentru beneficiari

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a fost aprobat Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 85/13.04.2022 pentru modificarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 137/2020 privind aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil începând cu anul 2020 pentru cererile de sprijin/plată depuse conform angajamentelor ce fac obiectul schemei de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”, aferentă măsurii 15 “Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”, submăsura 15.1 „Plăți pentru angajamente de silvomediu” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Submăsura 15.1 ”Plăți pentru angajamente de silvo-mediu” are ca scop reducerea numărului de intervenții silvotehnice în pădure și promovarea tehnologiilor de exploatare a lemnului cu impact redus asupra solului (silvicultură cu impact redus), prin promovarea de angajamente voluntare care depășesc cerințele obligatorii relevante prevăzute în cadrul legislației naționale în domeniul gestionării pădurilor.

Prin Pachetul 1 – Asigurarea de zone de liniște din cadrul DI 4A se urmărește în principal asigurarea condițiilor optime de cuibărit, adăpost şi hrănire pentru dezvoltarea faunei specifice ecosistemelor forestiere. Prin Pachetul 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri din cadrul DI 4B se are în vedere protejarea resurselor de sol forestier, prin promovarea de tehnologii extensive de exploatare a lemnului cu impact redus al solului, respectiv utilizarea de atelaje în lucrările de rărituri, în detrimentul lucrărilor mecanizate, care în prezent sunt aplicate la scară largă.

Sprijinul acordat în cadrul celor două pachete este de tip compensatoriu și este acordat anual, ca sumă fixă (costuri standard) pe unitatea de suprafaţă (hectar) şi reprezintă o compensație pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de deținătorii de terenuri forestiere care încheie angajamente voluntare pe o perioadă de 5 ani.

Pierderile de venit în cadrul Pachetului 1 se referă la volumul de lemn aferent produselor de igienă care nu se recoltează pe o perioadă de cinci (5) ani în zona de liniște și patru (4) ani în restul suprafeței angajate aferente u.a. pe care sunt planificate lucrări de rărituri, tăieri de igienă, precum și cel aferent produselor rezultate din tăieri de conservare pe o perioadă de cinci ani pe toată suprafața angajată planificată cu astfel de lucrări. În cadrul Pachetului 2 sunt compensate costurile suplimentare generate de utilizarea atelajelor în detrimentul mijloacelor mecanizate pentru efectuarea lucrărilor de rărituri.

Există 6 categorii de sancţiuni, care se aplică în ordinea enumerării, la suma de plată rămasă după etapa anterioară de sancționare. Ordinea aplicării sancțiunilor este următoarea:

- Publicitate -
  • sancţiuni pentru supradeclararea suprafeţelor;
  • sancțiuni privind selecția, eligibilitatea, cerinţele specifice și cele obligatorii:
    • sancțiuni pentru nerespectarea punctajului acordat în urma aplicării criteriilor de selecție;
    • sancţiuni pentru nerespectarea condiţiilor de eligibilitate generale și a cerinţelor specifice, și a celor obligatorii prevăzute de legislația silvică sau de dreptul intern relevant;
  • sancţiuni pentru depunerea cu întârziere a cererii de plată;
  • sancţiuni pentru nedeclararea tuturor suprafeţelor din cadrul exploatației agricole, după caz;
  • sancţiuni pentru nerespectarea ecocondiţionalităţii, din cadrul exploatației agricole, după caz;
  • sancţiuni suplimentare.

Sursa: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole