20 ianuarie 2022 - 03:09

APIA INDECISA IN CAUTAREA DEZVOLTATORULUI PENTRU SISTEMUL IT. SIVECO A RAMAS SINGURUL OFERTANT

Colegii nostri de la Profit.ro anunta ca asocierea formată din Siveco România (lider) și World Professional Services a depus singura ofertă pentru extinderea și dezvoltarea sistemului IT al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), contract estimat la 80,5 milioane de lei, fără TVA, pentru 3 ani. În august 2017, instituția a lansat o procedură similară, estimată la 97,4 milioane de lei, fără TVA, pentru 3 ani, pe care a anulat-o în septembrie 2018, după ce a respins ofertele primite, dar a revenit asupra deciziei în aceeași lună. Ulterior, Profit.ro a anunțat la finele anului trecut că APIA are liber să anuleze din nou procedura de atribuire, după ce instanța a respins o contestație a Siveco România împotriva unei decizii a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Siveco România a cerut CNSC anularea deciziei prin care procedura a fost anulată, emisă în data de 13 septembrie 2018, și a deciziei de respingere a ofertei depuse de companie, precum și menținerea deciziei de excludere a ofertelor asocierii formate din S&T România (lider) și World Professional Services și a ofertantului Telekom Romania Communications (fost Romtelecom).

CNSC a respins cererea Siveco România la 16 octombrie 2018, iar compania a contestat-o în instanță. Siveco a pierdut procesul la 12 decembrie 2018, printr-o sentință definitivă a Curții de Apel București.

Și Telekom și S&T România au contestat decizia CNSC din octombrie 2018, dar instanța a hotărât, la începutul lunii decembrie 2018, conexarea ambelor dosare la litigiul inițiat de Siveco România.

Profit.ro a anunțat, la 21 septembrie 2018, că APIA a anulat procedura de atribuire în urma respingerii ofertelor S&T România și Telekom, care, conform APIA, au fost inacceptabile și/sau neconforme cu documentația procedurii.

Ulterior, instituția a revenit asupra deciziei și a modificat statusul procedurii de atribuire, de la “Anulată” la “În desfășurare”.

Siveco Romania și-a început activitatea în 1992 și este unul dintre cei mai mari producători locali de software și integratori IT.  Acționarii companiei sunt Siveco Netherlands BV (Olanda) – 62,3801%, Alexandru Rădășanu – 28,4731%, Florin Ilia – 5,1098%, Siveco România – 0,0279% și alți 32 de acționari persoane fizice, cetățeni români, cu participații sub 0,5%.

(citeste articolul complet pe Profit.ro)