20 mai 2022 - 07:41

APIA facilitează accesul la credite avantajoase pentru fermieri

Pentru a veni în sprijinul fermierilor și pentru a le asigura acestora posibilitatea accesării de credite bancare în condiții avantajoase astfel încât aceștia să își poată susține activitatea agricolă până la primirea finanțării de la agenție, până la această dată Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a încheiat deja mai multe tipuri convenții tripartite cu peste 20 de instituții bancare și nebancare precum și cu fonduri de garantare (Fondul de Garantare al Creditului Rural – FGCR și Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii – FNGCIMM), pentru anul de angajament 2022.

Pe lângă Convențiile privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii măsurilor privind plățile pentru bunăstarea animalelor (porci / păsări) – M14, începând de anul acesta, în baza HG nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor pentru anul 2022, APIA a încheiat un nou tip Convenții privind finanțarea capitalului de lucru pentru solicitanții schemei de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase) pentru anul 2022.

Acestea le oferă fermierilor posibilitatea de a accesa credite pe baza adeverințelor eliberate de APIA, în condiții avantajoase din punct de vedere al dobânzilor și comisioanelor, respectiv dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăși 2% (RON – ROBOR 6M + maximum 2%).

Valoarea creditului acordat beneficiarilor de subvenții este de până la 70% din valoarea ajutorului determinat, aferent cererii inițiale anuale pentru solicitanții schemei de ajutor de stat din sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase) și 85% din valoarea sumei solicitate în cererea de plată aferentă anului de angajament 2022 pentru beneficiarii măsurilor privind plățile pentru bunăstarea animalelor (porci/ păsări) – M14.

De asemenea, fondurile garantează creditele acordate de bănci fermierilor până la 90% din valoarea înscrisă în adeverința eliberată de APIA.

Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM sunt postate pe site-ul instituției, la adresa www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale. Prin acțiunile sale constante, APIA demonstrează de fiecare dată că se află întotdeauna alături de fermieri.

Sursa: Ioana Domnescu – Consilier, Direcția Metodologie, Monitorizare, Raportare și Relații Instituționale / Revista APIAGRICULTURA.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.