La fel ca în fiecare an, în data de 1 martie, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara campania de primire a cererilor unice de plată pentru fermierii care vor să primească banii aferenți schemelor de plată de anul acesta.
Anul acesta, însă, APIA introduce o noutate în ceea ce privește procedura de semnare a cererilor: semnătura electronică. Prin acest mecanism, fermierii sunt deja beneficiari ai subvențiilor APIA și care dețin o astfel de semnătură electronică nu vor mai trebui să se deplaseze deloc la sediul APIA, putând să-și semneze cererile de acasă.
”În data de 1 martie 2022, noi vom începe campania de depunere a cererilor de plată. Singurul lucru pe care dumneavoastră trebuie să-l faceți, fiind deja beneficiar al subvenției, este să răspundeți la telefon în momentul în care funcționarul APIA vă va suna și vă va spune că trebuie să depuneți cerere la APIA. Obligația dumneavoastră ca fermieri este ca la începutul anului să vă actualizați registrul agricol. Funcționarul APIA vă întreabă dacă vă mențineți formele de sprijin pe care le-ați avut în anul 2021 sau dacă sunt modificări. Dumneavoastră îi spuneți telefonic funcționarului despre ce este vorba și el o să vă întrebe dacă anul acesta veți semna cererea de mână sau electronic. Dacă dumneavoastră spuneți electronic, atunci funcționarul o va semna în sistem tot electronic.
Sunt firme specializate care se ocupă cu așa ceva; semnătura electronică se cumpără, dar la un preț rezonabil. Funcționează similar cu un card. Acea semnătură electronică, după ce ai semnat-o, s-a închis. (…) Sunt convins că nu o să aibă toți fermierii semnătură electronică, dar și 100 dacă vor avea, este un început”, a precizat directorul general al APIA, Adrian Pintea, în emisiunea Viața Satului la TVR.
În ceea ce îi privește pe fermierii care se vor înscrie pentru prima dată pe listele APIA anul acesta, ei trebuie să meargă la centrul județean APIA, pentru a anunța că va beneficia de plata subvențiilor. În funcție de informațiile primite de acolo, fermierul fie va trebui să depună la APIA adeverința de la Primărie, fie funcționarul APIA va cere de la Primărie și de la bancă toate documentele necesare. După aceste proceduri, procesul de prelucrare a cererii de plată se derulează la fel ca în cazul fermierilor vechi.
Un răspuns
De ce nu se dau bani si ptr.fermierii cu o singura vaca ???