APIA: Condiții pentru subvenții mai mari pe hectarul de pășune

Fermierii români ar putea beneficia din 2023 de subvenții mai mari pe hectarul de pășune, a declarat într-o conferință de presă directorul Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA), Marius Popica, informează covasnamedia.ro.

Potrivit lui Popica, fermierii din județul Covasna, dar și din alte județe, ar putea profita de pe urma agriculturii ecologice, mai ales că zona are un potențial ridicat în acest sens, toate suprafețele de pășune din județ respectând acest standard.

În prezent cam 12% din partea de pășune a județului Covasna este folosită pentru agricultura ecologică și doar 3% din partea de arabil.

„Avem un potențial deosebit pentru agricultura ecologică. Facem eforturi foarte mari, pentru că jumătate din suprafața județului este teren arabil, jumătate sunt pășuni. Practic, toate pășunile din județul Covasna sunt ecologice. Nimeni nu dă cu chimicale și nu tratează pășunile în județul nostru. Și în restul țării, doar foarte puțini tratează sau dau îngrășăminte chimice pe pășuni. Aici vine rolul nostru, să încercăm să îi convingem pe fermieri să acceseze și sumele necesare pentru agricultura ecologică. Aici, pe următorul plan, 2023 – 2027, vor fi sume considerabile pentru agricultura ecologică. Dar trebuie să instruim foarte bine fermierii, că sunt niște cerințe, niște organisme de certificare ecologică. Ei vin și verifică dacă fermierul într-adevăr respectă condițiile aferente agriculturii ecologice. Îmi pare rău că în județ nu avem un organism de certificare, fundația LAM a avut o primă încercare, dar până la urmă nu s-a finalizat, pentru că așa era mult mai simplu să încercăm să ajutăm fermierii și să creștem agricultura ecologică. Nu avem suprafețe mari de teren și noi trebuie să compensăm prin subvenții suplimentare, să venim cu agricultură ecologică, să venim cu alte măsuri să poată fermierul să se dezvolte bine și aici”, a mai spus Marius Popica.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole