APIA: Câţi fermieri au fost controlaţi şi ce probleme au fost depistate în acest an

tractor_semanatÎn jur de 55.000 de fermieri, care dețin 1,5 milioane hectare, au fost controlați clasic și prin teledetecție în acest an, la nivel național, iar în prezent rapoartele lor sunt introduse în sistem pentru rularea controlului administrativ și gestionarea erorilor, a declarat, luni, directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Nicolae Horumbă, într-o conferință de presă.
„Rapoartele sunt introduse în sistem și este în curs rularea controlului administrativ și gestionarea erorilor care au rezultat pentru acești fermieri. Cifra exactă a acestora nu o știu, dar sunt în jur de 55.000 de fermieri care au fost controlați clasic și prin teledetecție la nivel național și pe cererile acestor fermieri se lucrează pe controlul administrativ. Ei dețin în jur de 1,5 milioane hectare”, a spus Horumbă, întrebat când își vor primi subvențiile fermierii care au intrat pe controlul clasic și prin teledetecție.
În ceea ce privește neregulile găsite în cazul fermierilor controlați, reprezentantul APIA a subliniat că „sunt destul de diverse” și țin de eco-condiționalitate.
„Neregulile sunt destul de diverse, pornind de la faptul că unele parcele au fost amplasate greșit și la teledetecție s-a detectat că acele culturi nu se regăsesc, sunt foarte multe nerespectări pe eco-condiționalitate. Sunt foarte diverse și abia după rularea controlului administrativ, nu o gestionare automată, ci caz cu caz, eroare cu eroare, de către oamenii noștri, de abia atunci putem face o centralizare să vă spunem că, din 55.000 de fermieri, o parte au avut erori de amplasare a parcelelor, alții de declarare eronată a culturii ș.a.m.d., în funcție de schemele de plată pe care le-au accesat. Ei sunt controlați și, dacă se găsesc neconformități, sunt sancționați dar asta nu înseamnă că li s-au dat niște bani și noi îi cerem înapoi. Sancțiunea înseamnă că suma se reduce într-un procent cu neregulile constatate „, a adăugat Horumbă.
În opinia acestuia, fermierii controlați în acest an au fost extrași pe baza unui eșantion de control din numărul total de fermieri și în funcție de schemele de plată pe care le-au accesat.
„În fiecare an se extrage un eșantion de control din întreaga populație de fermieri în funcție de schemele de plată pe care le au aceștia. Anul trecut, de exemplu, au fost cam tot atâția. Nu este obligatoriu ca din cei 55.000 controlați anul trecut să fie și anul acesta”, a precizat Horumbă.
În privința neregulilor, reprezentantul APIA consideră că în situația în care se găsește o altă cultură din același grup de plată, grâu în loc de porumb, practic fermierul are o declarație eronată a culturii, el nu este sancționat, însă, dacă declară teren arabil și APIA găsește pășune, atunci „este o problemă”.
„Este o declarare eronată care pleacă de la cultură, dar se duce de fapt în categoria de folosință a terenurilor. Anul trecut a fost, de exemplu, pe declararea eronată a parcelelor: spune că are un hectar și în teren are mai puțin. Au fost și erori declarate că e teren arabil și acolo sunt culturi permanente, dar și multe situații de erori pe eco-condiționalitate. Penalizările pot varia de la 1 până la 50%. În acest caz înseamnă că fermierul a declarat o suprafață pe care nu a avut drept de utilizare”, a subliniat reprezentantul APIA. (Sursa: AGERPRRES)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole