APIA, anunț de ULTIMĂ ORĂ pentru crescătorii de animale!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face un nou anunț pentru crescătorii de animale care au solicitat schema de ajutor de stat în acest sector. Instituția le dă posibilitatea fermierilor să solicite adeverințe prin intermediul cărora vor putea accesa credite, astfel încât să se poată folosi de banii respectivi mai devreme.

”APIA a demarat eliberarea de adeverințe pentru solicitanții schemei de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, reglementată de HG nr.1179/2014, aferentă perioadei 1 ianuarie – 30 iunie 2023, care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare ce au încheiat convenții cu APIA.

Pentru anul 2023, APIA a încheiat convenții cu instituțiile bancare și nebancare, respectiv cu două fonduri de garantare – Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM), pentru a veni în sprijinul fermierilor care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente”, se arată într-un comunicat al instituției.

Potrivit APIA, adeverința se eliberează la solicitarea scrisă a beneficiarului. Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma înscrisă în adeverința cuvenită solicitantului.

”Reamintim fermierilor ca dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%, în conformitate cu Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013, cu modificările și completările ulterioare, prin care sunt stabilite condițiile privind încheierea convențiilor dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de instituția noastră în baza adeverințelor eliberate”, mai subliniază agenția.

În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

- Publicitate -

Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. Dacă renunțăm toți la subvenții, cum o să ne mai controleze și cum o să ne mai impună tot felul de aberații? Ex itp la erbicidatatoare, permis de conducere să mergi cu utilajul la câmp, s. a

  2. Fermierii nu au reusit sa isi acopere creditele de anul trecut intrucat nu au fost facute inca platile pe agromediu si eco. Cum sa isi permita sa se angajeze la un nou credit si cred ca nici institutiile bancare nu vor acorda noi credite in conditiile date.
    Dati banii fermierilor ca ii omorati cu zile.
    Politica e intentionata sa extermine micii fermieri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole