Directorul General APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură), Adrian Pintea, a declarat în cadrul Expo Conferintei MEAT.MILK de la Brasov că Planul Național Strategic a fost trimis la Comisia Europeană pentru aprobare și că în prezent se lucrează la observatiile venite din partea Comisiei.
„Dorim să adaptăm și sistemul informatic astfel încât la 1 martie 2023 să avem lecțiile învățate”, a declarat Pintea.
Pentru 2021 România a avut alocat un miliard nouă sute unu milioane euro din FEGA, plus sumele de la bugetul național.
„Pot să spun că de la 16 octombrie 2021 și până astăzi, peste 2 miliarde opt sute șaizeci de milioane de euro au fost autorizați și plătiți către fermierii români. Prima parte a banilor vin întotdeauna de la bugetul național și pot să spun cu mândrie că toate declarațiile de cheltuieli pe care APIA le-a transmis către CE au fost rambursate în integralitate, fără penalizări. Până în prezent au fost rambursati României peste 1 miliard șapte sute zece milioane euro. Ultimele plăti pe care noi le mai avem de făcut sunt sprijinul cuplat în sectorul vegetal, iar plata a fost demarată după data de 15 mai, fiindcă au fost necesare o serie de documente, iar fără ele nu am putut face aceste plăti”, a subliniat Adrian Pintea.
Peste 778 de mii de fermieri și-au depus cererile unice de plată pentru o suprafață de 9 902 mii de hectare. A scăzut numărul de cererei, în comparație cu anul trecut (mai putine cu 36 de mii de cereri), iar suprafața solicitată la APIA a crescut cu aproximativ 10 mii de ha.
„După cum stim, până la 10 iunie se mai pot depune cereri, cu penalități de 1% pe zi pentru fiecare zi de întârziere, urmând ca în perioada imediat următoare să pregătim eșantioanele de control care vor fi mai mici în comparație cu anul 2021, deoarece anul trecut rata de eroare a fost mai mică astfel încât și eșantionul de control va fi mai mic. După finalizarea controalelor ne pregătim ca pe 16 octombrie să dăm drumul plăților în avans. Ministerul Agriculturii a făcut demersuri către Comisia Europeană pentru a putea acorda avans de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă și 85% din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală. Pe lângă această campanie de primire a cererilor, în paralel facem și autorizările la plata deoarece până la data de 30 iunie a anului următor trebuie finalizate toate plățile. În ceea ce privește sprijinul cuplat în sectorul zootehnic , acesta a fost achitat în integralitate”, a declarat reprezentatul APIA.
Microgranturile în domeniul agro-alimentar au o valoare de 5000 de euro pentru fiecare beneficiar.
„Pentru microgranturile în domeniul agro-alimentar cu o alocare financiară de 50 de milioane de euro, această schemă a funcționat pe principiul ” primul venit-primul servit” și doar în primele 4 minute s-au depus exclusiv online câteva mii. Cererile se finanțează în ordinea depunerii și valoarea va fi de 5000 de euro per beneficiar”, a adaugat Directorul General APIA .
Pentru schemele de ajutor de la Fondul European de Garantare Agricolă nu există modificări majore ci o garantare financiară mult mai generoasă. Apar însa, eco-schemele care trebuie să fie stabilite ca o plată acordată fie pentru stimularea și remunerarea furnizării de bunuri publice prin intermediul practicilor agricole benefice pentru mediu și climă, fie drept compensație pentru desfășurarea respectivelor practici. Pentru perioada 2023-2027, au fost gândite șase eco-scheme (trei pentru terenurile arabile, una pentru culturile Permanente, una pentru pajiști și pășuni și una aplicabilă tuturor categoriilor.
„Ne apropiem și de următorul exercițiu financiar 2023-2027 pentru care se va aplica Programul Național Strategic. Nu există modificări majore în ceea ce privește schemele de ajutor de la Fondul European de Garantare Agricolă, ci avem o garantare financiară mult mai generoasă. Singura modificare care va exista pentru FEGA este aceea ca nu se va mai regăsi schema privind micii fermieri. Aceasta va fi înlocuită cu așa numitele eco-scheme, în număr de șase, astfel încât să nu fie foarte greu de aplicat”, a conchis Pintea.