Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a dat amenzi de peste trei milioane de lei în primele patru luni ale acestui an, pentru nerespectarea legislaţiei din domeniul gospodăririi apelor, informează AGERPRES.
Potrivit unui comunicat dat publicității vineri de Administraţia Naţională „Apele Române”, în luna aprilie, în cadrul a peste 600 de controale, inspectorii din cadrul ANAR au aplicat amenzi în valoare de 873.500 lei. Cele mai multe controale și cele mai mari cuantumuri de amenzi au fost înregistrate pentru: balastiere (89 de controale și amenzi de 430.000 de lei); staţii de epurare (67 de controale și amenzi de 75.000 de lei); salubrizări (220 de controale și amenzi de 12.500 de lei); alte folosinţe (207 controale și amenzi de 281.000 de lei); poluări accidentale (3 controale și amenzi de 75.000 de lei).
În primele patru luni (ianuarie-aprilie) ale anului 2022, la nivel naţional, inspectorii din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” au aplicat, în cadrul a 2.525 de controale, amenzi în valoare totală de 3.003.500 lei şi au înaintat 4 sesizări către organele de cercetare penală. Dintre acestea, cele mai multe amenzi au fost aplicate pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale (1.470.000 de lei, reprezentând 47% din totalul amenzilor aplicate) şi pentru alte folosinţe (1.171.000 de lei, adică 38% din totalul amenzilor).
Echipele de inspectori din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române” acţionează în teren prin verificarea şi, după caz, sancţionarea celor care nu respectă legislaţia din domeniul apelor. În cadrul acţiunilor de control, inspectorii stabilesc măsuri care vizează readucerea apelor şi a lucrărilor afectate la starea iniţială prin aplicarea principiului „poluatorul plăteşte”.
Vă reamintim că, potrivit Planului de implementare pentru DIRECTIVA 91/676/EEC privind protecția apelor împotriva poluării cauzate de nitrații proveniți din surse agricole Iunie 2004, Administraţia Naţională „Apele Române” are atribuții de monitorizare a apelor de suprafață și subterane (conținut nitrati) și de control al managementui agricol (cod al bunelor practici agricole, programe de acțiune și implementare a măsurilor necesare).
Conform „Codului de bune practici agricole din 2 martie 2021 pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole”, poluarea punctiformă din surse agricole poate fi provocată de: dejecții animale semilichide și lichide; gunoi de grajd sub formă solidă; efluenți din silozuri; ape uzate neepurate sau insuficient epurate necolectate; scurgeri din depozite de îngrășăminte chimice și organice.
Activităţile Inspecţiei Administraţiei Naţionale „Apele Române” sunt în plină desfăşurare şi se vor intensifica în perioada imediat următoare.