Apel URGENT la Bruxelles privind CRIZA alimentară! ”Fără bani noi, suntem sub amenințare”

Un semnal de alarmă asupra sectorului agricol, atât din România, cât și de la nivel european, este tras din Parlamentul European (PE)! Într-un mesaj publicat pe pagina oficială de facebook, europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din PE, susține că fără bani noi în sectorul agricol, riscăm să intrăm într-o criză alimentară, pe lângă cea energetică.

Acesta a participat la o dezbatere în cadrul Partidului Popular European, privind provocările cu care se confruntă europenii în aceste momente dar și pericolele la care suntem supuși în următorii ani.

”Am introdus în economia discuției pe lângă această problemă foarte serioasă a crizei energetice și problema sectorului agricol. Din păcate, sectorul agricol este astăzi un sector extrem de vulnerabil și în același timp, aș spune eu, extrem de important de gestionat de către Comisia Europeană, de către Parlamentul European și de către instituțiile europene în ansamblul lor. Când spun acest lucru, mă refer la câteva aspecte care particularizează oarecum acest sector față de altele.

Evident că și sectorul agricol este lovit puternic de ceea ce înseamnă criza energetică și creșterea prețurilor la gaze deoarece acestea au un impact direct în ceea ce înseamnă prețul de cost pentru îngrășămintele chimice. Pe de altă parte știm foarte bine că aceste îngrășăminte chimice erau într-o bună măsură importate din Ucraina și din Rusia și bineînțeles că fermierii nu mai au acces la acestea. În același timp ne confruntăm cu limitări foarte severe din cauza secetei. Am avut de altfel discuții și în cadrul Grupului de lucru pentru Buget legat de acest subiect. Cred că nu este țară din UE care să nu fi fost afectată de secetă și bineînțeles că fermierii suferă din această cauză ceea ce afectează implicit și securitatea alimentară.

Din păcate, din partea Comisiei Europene, de prea puține ori avem cuvinte de apreciere legat de ceea ce înseamnă sectorul agricol. Chiar cu o zi în urmă, în cadrul ședinței din plenară, un coleg de-al nostru din Irlanda, a ridicat o chestiune foarte importantă legată de sectorul agricol, care la nivel european este pus sub semnul întrebării. Mai mult decât atât, se susține că acesta contribuie de fapt la ceea ce înseamnă schimbările climatice. Sunt preocupări pe care oamenii din UE le au, fermierii le au”, a precizat Daniel Buda.

Acesta avertizează că Uniunea Europeană trebuie să pompeze urgent bani în sectorul agricol, altfel riscă să se confrunte în unul sau doi ani cu o criză a alimentelor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole