25 septembrie 2021 - 04:24

APEL: „Cumparam romaneste, nu produse din import!”

Majoritatea produselor agroalimentare vin din import și ajung pe rafturile supermarketurilor și a magazinelor mici. Astfel, întrucât în perioada pandemiei de coronavirus relațiile comerciale externe pot fi restricționate, aceasta poate afecta stocurile de producție din țara noastră, cu atât mai mult cu cât perioada de pandemie se va extinde. Fermierii fac apel către toți cetățenii să acorde prioritate produselor alimentare românești atunci când își fac cumpărăturile, pentru că doar așa producătorii autohtoni vor fi încurajați să-și dezvolte micile afaceri și să asigure alimente pentru toți.

Un fermier din Călărași a scris un mesaj către toți românii și a subliniat că alegerea unui produs românesc, în locul unui produs de import, ar obliga magazinele să facă mai multe colaborări cu producătorii români.

Este vorba despre fermierul Valentin Popa, care a avertizat că o atenție mare trebuie acordată la originea produselor de carne, ouă, lapte, legume, fructe si pâine. Acesta este mesajul său:

Mai mulți fermieri l-au susținut și au specificat mai multe probleme cu care se confruntă micii fermieri. Una dintre acestea se referă la lipsa unei susțineri din partea autorităților, dar și a centrelor comerciale alimentare.

Fermierul a fost susținut de mai multe persoane și producători autohtoni care au afirmat că nu este cazul doar de produsele alimentare, ci și de tot ceea ce înseamnă producția internă. Odată cu criza creată de Coronavirus, producția internă a fost stimulată, se produc măști la noi în țară și alte produse de strictă necesitate. 

Potrivit ultimelor date statistice, Importurile României provin în proporție de 75 % din celelalte state membre ale UE (Germania 20 %, Italia 9 % și Ungaria 7 %). Printre importurile din afara UE, se remarcă cele din China (5 %) și din Turcia (4 %).