15 mai 2021 - 21:30

Apel catre sectorul agricol: ”Trebuie sa avem toti aceeasi voce la Bruxelles”

Cele mai utilizate insecticide din lume bazate pe neonicotinoide, au fost interzise în mai toate culturile agricole în aer liber, pentru a proteja atât albinele sălbatice cât și albinele apicultorilor, spun cei de la Bruxelles.

Producătorii cred ca nu exista “alternative viabile” la neonicotinoide și că eliminarea lor de pe piață va afecta recolta, nu doar acum, ci și pe termen lung. În plus, tratamentele pentru semințe vor fi înlocuite cu pesticide pulverizate care sunt mai dăunătoare pentru polenizatori.

Ghiță Pintea, director general Agribusiness AGRICOVER, invitat în cadrul emisiunii ”Agricultura, o Șansă pentru România”, consideră că acest subiect privind interzicerea neonicotinoidelor în anumite culturi, nu are atâta importanță în statele dezvoltate din vest cum are la noi.

”Practic doar noi ne confruntăm cu problema asta. Cred că problemele de acest gen trebuie tratate particular. Ce se întâmplă în România acum necesită rezolvare și avem nevoie de soluții românești. Nu avem nevoie de formule de succes din vest, dacă nu sunt în măsură să ne rezolve nouă problemele. În același timp, trebuie să existe o reprezentare puternică la Bruxelles. Astfel avem nevoie de studii de caz, de organizații, chiar de o alianță formată din producătorii de pesticide, distribuitorii de pesticide și fermieri sau asociații de fermieri, care să aibă toți aceeași voce, la Bruxelles” a afirmat Ghiță Pintea, director general Agribusiness AGRICOVER

Interzicerea utilizării pesticidelor pe bază de neonicotinoide, în urma confirmării, încă din 2015, de către EFSA, a pericolului pe care îl reprezintă pentru populația de albine  a dus la o serie de divergențe între crescătorii de albine și fermierii din Romania. Agricultorii spun ca fără un tratament al semințelor cu acest tip de substanțe, culturile sunt compromise încă de la înființare. 

Emisiunea  “Agricultura, o șansă pentru România” este o inițiativă a Asociației pentru Sprijinirea Dezvoltării Agriculturii, inițiativă susținută de Agro TV, Profit TV și Look Plus.

ALĂTURĂ-TE  ACESTUI  PROIECT!

Mai multe informații pe asdar.ro