18 aprilie 2021 - 16:48

APEL catre MADR: „Opriti URGENT importul de legume!”

Primăria Comunei Balta Doamnei, din județul Prahova, a trimis o scrisoare către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin care solicită oprirea de urgență a importurilor de legume. Potrivit Primarului comunei, Matei Cristinel, cultivatorii locali de legume, în special cei de tomate și castraveți, sunt puși într-o situație neplăcută din cauza prețului scăzut la legume.

Pentru un kilogram de castraveți, prețul direct de la producător este de circa 0,80 bani, iar pentru un kilogram de roșii, prețul este de aproximativ 1,5 lei, se arată în scrisoare.

În continuare, în magazinele și supermarket-urile din țară, la rafturi se regăsesc legume produse în alte țări. „Prin urmare, vă rugăm să opriți urgent importul de legume din afara țării pentru a evita situația actuală în care marfa produsă de legumicultori să nu poată fi valorificată”, se arată în scrisoarea semnată de Matei Cristinel, Primar al Comunei Balta Doamnei.

Anterior, Ministrul Agriculturii a declarat că Legea 28/2020, care aduce modificări şi completări unor legi mai vechi privind comercializarea produselor alimentare, aprobată în luna martie în parlamentul Ro­mâniei, a fost făcută în avantajul retailerilor, majoritatea cu capital străin, accesul la raft al producătorilor români fiind îngrădit prin taxe suplimentare şi termene de plată prelungite.

„Cum vom aplica această lege proastă făcută de fostul guvern? Nu o aplicăm, o modificăm. Vom restabili principiile corecte de piaţă, indiferent că eşti mic sau mare. Vom înăspri sancţiunile pentru cei care vor să-şi crească veniturile cu ajutorul celor mulţi şi mici. Vom elimina formele as­cunse de taxare precum auto­facturarea, revizia lunară, re­ducere ulterioară raportată la cifra de afaceri sau discount de bunuri. Vom elimina aceste prevederi din legea 28/2020“, a declarat Adrian Oros în cadrul briefingului de presă.