27 mai 2022 - 18:11

APCPR CERE AUTORITATILOR SA RESPECTE LEGEA

In data de 13 iunie 2019, incepand cu orele 11:00, in incinta hotelului Ramada (sala Atlas), din Bucuresti, a fost organizata o conferinta de presa care a avut ca subiect general de discutie situatia degradanta a sectorului carnii de porc inregistrata in cursul ultimului an de la declansarea Pestei Porcine Africane (PPA).

Organizata de catre Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), conferinta a fost sustinuta de domnul Ioan Ladosi – Presedinte APCPR, d-na Dr. Dana Tanase – Director Executiv ARC si dl. Conf. Univ. Dr. Viorel Andronie – Presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Romania.

Subiectele abordate in cadrul conferintei au vizat evolutia PPA si a consecintelor acesteia in tara noastra, prezentate in deschiderea evenimentului de catre domnul Ladosi, ingrijorarea procesatorilor si crescatorilor de porcine si eforturile asociatiei de a determina autoritatile sa ia masuri pentru stoparea, combaterea si eradicarea Pestei Porcine Africane prin aplicarea prevederilor legale.

„Pentru noi este important in primul rand, si asta o sa repet de cate ori mi se iveste ocazia, sa se respecte cel putin legislatia actuala in vigoare pentru ca avem legi care ar putea ajuta la prevenirea raspandirii bolii dar care nu sunt puse in aplicare si nu sunt respectate si aici nu vorbim de crescatori, aicea vorbim si de faptul ca autoritatile nu-si respecta propria legislatie”, a declarat domnul Ladosi.

Totodata, domnia sa a cerut autoritatilor imbunatatirea legislatiei subliniind faptul ca Cehia, de asemenea afectata de PPA, a fost declarata libera prin implementarea unor masuri drastice dar eficiente.

Mai mult decat atat, cerem ca aceasta legislatie sa fie imbunatatita si repet, nu trebuie sa inventam apa calda. Recent, Chehia la care au aparut focare dar care au luat niste masuri drastice si imediate, a fost recent declarata libera de pesta porcina africana. Deci iataca, se pot face ca lucrurile sa mearga inspre bine, dar trebuie sa si vrem. Degeaba vrem noi daca nu suntem sprijiniti, daca nu suntem ajutati de catre cei care au cu adevarat puterea de decizie lucrurile nu au cum sa mearga decat intr-o directie mult, mult mai urata decat se afla astazi”,  a mai mentionat domnul Presedinte.

Luand cuvantul, dl. Conf. Univ. Dr. Viorel Andronie – Presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, a prezentat in vederea prevenirii si combaterii Pestei Porcine Africane in Romania, trei aspecte pe care Colegiului Medicilor Veterinari le are in vedere, printre care, educarea crescatorilor de porci cu privire la obligatiile pe care acestia le au.

Noi nu trebuie sa uitam ca baza acestei boli, sau controlul acestei boli pleaca de la locul de crestere, deci noi trebuie sa facem in asa fel incat proprietarul, crescatorul de porc din gospodaria populatiei sa inteleaga ca are nu doar dreptul de a creste un animal, si este perfect legal, perfect normal, traditional in Romania, dar are obligatii. Faptul ca nu sunt cunoscute si respectate aceste obligatii a complicat si va complica in continuare masurile de combatere a Pestei Porcine Africane”, a declarat domnul Andronie.

Obligatiile la care domnul Presedinte a facut referire, includ:

  • Identificarea si inregistrarea animalului;
  • Implementarea masurilor minime de biosecuritate;
  • Comercializarea porcilor in conformitate cu legislatia in vigoare;
  • Informarea medicului veterinar in momentul in care animalul este bolnav sau sacrificat.

De asemenea, interventii in timpul conferintei au venit si din partea:

  • Domnului Sorin Lupascu si domnului Dr. Adrian Balaban – membri CD ai APCPR;
  • Doamnei Stanca Tudor-Director Executiv APCPR;
  • Doamnei Dana Tanase – director executiv ARC;
  • Domnului Dr. Viorel Andronie – presedinte CMV Romania.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.