Apar schimbari la legea comercializarii produselor alimentare romanesti

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a oferit mai multe detalii despre legea 28/2020 privind comercializarea produselor alimentare în România, în cadrul briefingului de presă desfășurat la sediul MADR. Potrivit oficialului, colegii din majoritatea parlamentară au votat această lege în martie, în avantajul retail-urilor, și nu a producătorului și a procesatorului român. Iar în prezent, tot ei cer explicații cum se va aplica această lege.

„Vreau să vă reamintesc și să le reamintec că există încă din 2009 legea 321 privind comercializarea produselor alimentare și că Partidul Național Liberal în 2016 a promovat Legea 150 care spunea: interzicerea facturării și refacturării, obligația de a organiza evenimente de promovare de către retaileri, obligația de a asigura spații distincte de expunere și semnalizare la raft, obligația achiziționării a 51% produse românești și sancțiuni asociate obligației de 51%.

Apoi în 2017 s-a intrat în procedură de infringement (procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor) și colegii de la Partidul Social Democrat au promovat o altă lege, actuala lege 28 pe 2020, lege care nu numai că nu prevede ca pe produsele românești să apară distinct „produs românesc”, dar are două prevederi care sunt mult mai dăunătoare și anume: termenul de plată care era de minim 14 zile pentru produse proaspete și 30 de zile pentru celelalte produse și pe care în legea inițială noi le-am redus la 7 zile în legea 28 a fost reîntors. Deci practic termenul de plată se mărește iarăși la 14-30 de zile de la 7 zile așa cum era în textul legii 150”, a declarat Adrian Oros.

Potrivit ministrului, această schimbare de prelungire a termenului nu era cerută de Comisie în procedura de infringement. „O altă prevedere toxică este aceea de a oferi posibilitatea de a percepe legal de la furnizor servicii și taxe, costuri mai mari și pierderi comerciale pentru producătorii mici. Practic s-a făcut o lege în avantajul marelor retaileri (marelor magazine) în detrimentul producătorului și procesatorului român”, a subliniat oficialul de la MADR.

„Ce vom face? Pentru că am văzut că doamna Grapini (europarlamentar) mă întreabă cum voi aplica această lege proastă făcută de ei. Nu o vom aplica, o s-o modificăm imediat cu cele două prevederi.

  • Vom restabili principiile corecte de piață indiferent că ești mic sau mare, întrucât pentru o economie de piață toți trebuie să plece de pe picior de egalitate.
  • Vom înăspri sancțiunile pentru cei care vor să-și rotunjească veniturile prin efortul celor mulți și mici.
  • Vom elimina formele ascunse de taxare, gen autofacturare, remiză lunară, reducere ulterioare raportată la cifra de afaceri sau discount de volum. Deci practic vom elimina toate aceste prevederi care au fost introduse în legea 28 pe ultima sută de metri, care nu aveau nicio legătură cu acțiunea de infringement pe care o pornise Comisia în 2017.

Dacă nu vom reuși să facem aceste modificări, pentru că va trebui să le facem în procedură de Urgență prin lege, întrucât trebuie să implementăm directiva 633 a Consiliului Europei privind practicile comerciale neloiale, în transpunerea directivei o să prindem aceste modificări. O să văd dacă și atunci cei din Partidul Social Democrat se vor împotrivi acestor modificări pe care le vom aduce prin transpunerea acestei directive, care în opinia noastră este foarte importantă și care poate corecta relația dintre un producător și un procesator mic și un comerciant foarte puternic care are o rețea la dispoziție. Practic suntem obligați să implementăm această directivă și atunci o să începem cele două demersuri în paralel, implementarea directivei și modificarea în regim de urgență a legii care tocmai a apărut în Parlament și care a creat multe probleme pe piață”, a declarat Adrian Oros.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole