18 ianuarie 2022 - 12:48

Apar primele corturi de depozitare ale Casei de Comert UNIREA

În ediția de marți a emisiunii ”Realități Rurale”, realizatorul Bogdan Tudor l-a avut printre invitați pe președintele asociaței tinerilor fermieri din Olt și consilier al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Ciobanu. În acest dialog, realizatorul AGRO TV l-a descusut pe invitat, pentru a afla mai multe informații despre asociația din care face parte, dar și despre Casa de Comerț Agroalimentar UNIREA.

Florin Ciobanu a vorbit despre factorii care fac din zona județului Olt o zonă atât de propice pentru legumicultură. „În primul rând, este vorba despre o informare corectă făcută la timpul ei. Noi am înființat această asociație a tinerilor în 2011, exact cu scopul de a face partea de promovare și de a  informa micii producători că pot accesa programe europene, că pot să se asocieze pentru a contracara importurile prin organizarea de piață în cooperative, pentru a putea merge organizat la supermarket. Pentru un supermarket este imposibil să lucreze cu persoane fizice care au suprafețe mici de solarii”, a precizat consilierul MADR.

Acesta a mai spus că rezultatele încep să se vadă, un rol esențial în acest fapt avându-l faptul că tinerii fermieri sunt bine informați și accesează programele din PNDR, cum ar fi măsura 6.1 prin care tinerii au fost ajutați financiar cu o alocare de 40-50 de mii de euro pe fermă.

„În toată această perioadă, am identificat și în județul Olt, dar și in Dolj sau Teleorman, tineri care în ultimii ani s-au întors acasă de peste hotare și au venit cu altă mentalitate. Din păcate, în 30 de ani de la Revoluție, foarte puține instituții ale statului au făcut partea de educare, de conștientizare că se schimbă piața, că se schimbă consumatorul și percepția lui. Noi nu eram pregătiți din nici un punct de vedere, nici ca productivitate, nici ca logistică”, a mai spus Florin Ciobanu pentru AGRO TV.

Invitatul a mai vorbit și despre Casa de Comerț Agroalimentar UNIREA, un proiect care începe să se materializeze, menit să facă legătura corectă între producători și piața românească și care va gestiona un număr de 60-80 de magazine la nivel național, unde se vor comercializa doar produse 100% românești. Casa Unirea a venit deja în sprijinul fermierilor cu niște corturi speciale pentru depozitarea surplusului de produse, pentru a nu le mai lăsa să se strice.

”Avem deja corturile pentru depozitarea surplusului de produse de la fermieri și săptămâna viitoare le montăm în toate bazinele legumicole. Această idee a venit ca o rezolvare rapidă la problema lipsei depozitelor din bazinele legumicole. Aceste depozite sunt foarte costisitoare și vom încerca să le facem cu bani europeni, dar pentru anul acesta am găsit această idee provizorie, ca să nu pieredem producția agricolă,  iar micii fermieri, membri ai cooperativelor, vor aduce acolo produsele și se va realiza o primă sortare, o ambalare, iar de la aceste corturi vor pleca produsele cu mașinile Casei Unirea către depozite”, a precizat Florin Ciobanu.