După cum AGRO TV v-a informat, ieri, 15 iunie 2020, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a încheiat Campania de depunere fără penalități a cererilor unice de plată aferentă anului 2020. Subiectul a fost discutat și în ședința de Guvern, unde premierul României, Ludovic Orban, a dorit să afle de la ministrul Oros cum s-a încheiat campania de cereri fără penalizări la APIA, dar și care sunt soluțiile găsite pentru finanțarea imediată a agricultorilor.
”Domnule prim-ministru, aseară, la orele 24, de fapt, azi-noapte, s-a încheiat campania de depunere a cererilor unice de plată aferente anului 2020. Deși a fost derulată în condiții atipice, pentru că am dorit să protejăm sănătatea salariaților APIA și a beneficiarilor și echipa APIA a elaborat cu resurse proprii o procedură online, încât fermierii să nu fie nevoiți să treacă nici pe la primării, nici pe la APIA, nici pe la bănci, toată această conexiune au făcut-o cei de la APIA, au reuşit să înregistreze o suprafaţă agricolă cu 170.000 de hectare mai mare decât anul trecut”, a precizat Adrian Oros.
”Chiar dacă numărul de cereri este mai mic cu 17.000. Asta înseamnă că s-au comasat unele dintre exploatații și avem exploatații mai puține, dar o suprafață agricolă mai mare decât anul trecut”, a mai adăugat ministrul Agriculturii.
”Aici trebuie să ne planificăm bugetar, poate vedem și la rectificarea bugetară, astfel încât să facem plățile atunci când fermierii au nevoie de banii respectivi, încât să putem să le alocăm banii când înființează culturile agricole de toamnă și când au alte nevoi”, s-a subliniat Ludovic Orban.
”Anul acesta am eliberat acele adeverințe APIA cu două luni mai devreme. Ce înseamnă? Înseamnă că după negocierile pe care noi le-am avut cu băncile, ei se pot împrumuta pe baza acelor adeverințe într-un cuantum de 85% din suma totală pe care noi o vom plăti în toamnă. Deci, am ajutat mult, pentru că din 16 mai toți cei care au dorit au beneficiat”, a mai precizat Oros.
În acest sens, premierul Ludovic Orban l-a întrebat pe șeful de la MADR dacă băncile acceptă adeverințele respective ca o formă de garantare a creditelor acordate către fermieri. Răspunsul ministrului Agriculturii a fost afirmativ.