Anunțul șefului APIA destinat fermierilor programați la depunerea cererilor unice de plată

Față de programările făcute în teritoriu de funcționarii oficiilor județene ale Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), până la această oră, procentajul fermierilor care au depus cererile unice de plată pentru Campania 2021 a ajuns la 92-93% din total.

Totodată, potrivit precizărilor directorului general al APIA, Adrian Pintea, un număr de 500.198 de cereri pentru o suprafață de circa 3,2 milioane de hectare au fost depuse până în prezent pentru Campania anului 2021.

„La data de 1 martie, APIA a demarat campania de primire a cererilor unice aferente anului 2021, campanie care se va finaliza în data de 17 mai 2021, fără penalităţi, iar până astăzi au fost depuse un număr de 500.198 de cereri pentru o suprafaţă de aproximativ 3,2 milioane de hectare şi lucru îmbucurător este că faţă de ceea ce au programat colegii mei în teritoriu suntem la 92-93% faţă de fermierii programaţi”, a declarat directorul general APIA, Adrian Pintea, în cadrul dezbaterii online cu tema „Industria cărnii, între realităţile româneşti şi provocările europene”.

Șeful APIA a mai precizat că, pentru Programul Naţional Apicol, pentru cei trei ani 2020-2021-2022 există o alocare financiară de 150 de milioane euro. Acesta a subliniat că pentru fiecare an, în medie, suma este împărţită cam la fel, aproximativ 50 milioane lei. Suma totală de plată care a fost plătită în 2020 a fost de 50,2 milioane lei pentru circa 6.100 de cereri autorizate la plată.

„În ceea ce priveşte schemele de plată ca şi sursă de finanţare de la bugetul naţional – vineri au fost publicate în Monitorul Oficial cele două hotărâri de Guvern pentru ajutoarele naţionale tranzitorii – şi, începând de astăzi, s-a demarat şi plata acestora.

Într-adevăr, cuantumurile pe cap sunt mai mici, dar dacă de referim la sectorul zootehnic avem 21 de milioane de euro. (…) Vreau să punctez şi volumul plăţilor pe care le-am efectuat la nivelul agenţiei în campania 2020. Începând cu 16 octombrie şi până astăzi peste 2,64 miliarde de euro au fost plătite către fermieri”, a mai spus Pintea.

În contextul pandemiei COVID-19, APIA a făcut un alt anunț destinat fermierilor. Astfel, aceștia vor depune cererea prin mijloace electronice, fără a se prezenta la Centrele judeţene/locale APIA şi/sau Centrul Municipiului Bucureşti.

Totodată, ei vor completa o singură cerere unică de plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

„Ca în fiecare an funcţionarii APIA sunt alături de fermieri pe tot parcursul Campaniei şi vor acorda tot sprijinul necesar pentru parcurgerea cu succes a etapelor necesare pentru accesarea fondurilor europene şi naţionale. Informaţiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, inclusiv hărţile şi listele cu UAT eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală, dar şi ghidurile adresate fermierilor, pot fi consultate la Centrele APIA şi pe site-ul: www.apia.org.ro”, se menționa într-un comunicat de presă al instituției citate mai sus.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole