15 August 2022 - 21:06

Anunțul meteorologilor despre instabilitatea atmosferică din perioada 12-18 mai

Prin intermediul celei mai noi prognoze agrometeo, valabilă în perioada 12-18 mai 2021, meteorologii anunță că se va instala instabilitatea atmosferică, manifestată prin ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţial.

Conform spuselor experților Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), ploile vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi căderi de grindină în aproape toate zonele de cultură.

De asemenea, cantităţile de apă prognozate pot depăşi 10-15 litri/mp şi izolat, 20-25 litri/mp.

În altă ordine de idei, în același interval va predomina o vreme în general normală sub aspect termic, în aproape toată ţara.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 10 şi 21 de grade Celsius, în majoritatea regiunilor, limite apropiate de normele climatologice.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 16 şi 27 de grade, la scara întregii ţări, iar cea minimă se va încadra între 4 şi 14 grade Celsius, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va înregistra valori cuprinse între 12 şi 22 de grade Celsius, limite favorabile desfăşurării proceselor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de primăvară semănate până în prezent.

Stare de vegetație bună la speciile înfiinţate în epoca optimă

Potrivit prognozei de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), condiţiile agrometeorologice vor fi în general optime desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare la toate culturile în cea mai mare parte a regiunilor.

Excepție vor face însă zonele depresionare nordice şi centrale, unde ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua uşor mai lent.

Totodată, pe fondul unei aprovizionări satisfăcătoare cu apă a solului, se va menţine o stare de vegetaţie bună la speciile înfiinţate în epoca optimă şi medie spre slabă la cele semănate tardiv, precum şi pe arealele agricole cu deficite de apă în sol.

Potrivit ANM, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Oltenia, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, local vestul şi nord-estul Banatului, nordul, centrul, sudul şi sud-vestul Transilvaniei, sudul, estul şi nordul Dobrogei, estul, centrul, izolat sud-vestul şi sud-estul Moldovei, nordul Crişanei.

„Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra în cea mai mare parte a Moldovei şi a Crişanei, local centrul, sudul şi estul Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Banatului, centrul Dobrogei, izolat nord-estul Munteniei”, susţin agrometeorologii.

Continuă seceta pedologică în anumite zone ale țării

În cultura de porumb, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a ţării. Conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute, seceta pedologică fiind moderată, local în vestul Crişanei, nord-estul şi nordul Moldovei, izolat nord-vestul Banatului.

Sub aspect fenologic, la orzul şi grâul de toamnă înfiinţate până în prezent se vor semnala fazele de alungire a paiului (10-100%), “burduf” şi înspicare (10-40%), la nivelul întregii ţări. Rapiţa va parcurge alungirea tulpinii (80-100%), apariţia inflorescenţelor (30-100%) şi înflorirea (10-70%), local fiind posibil începutul formării silicvelor (10-15%), cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună şi medie.

Speciile de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin şi prun) îşi vor continua legarea şi creşterea rodului, precum şi înfrunzirea, iar seminţoasele (măr, păr) fazele de înfrunzire, înflorire şi începutul formării rodului, în majoritatea plantaţiilor. Viţa-de-vie se va afla predominant la dezmugurire şi înfrunzire, iar soiurile timpurii de masă la creşterea lăstarilor.

„Din punct de vedere fenologic, floarea-soarelui va înregistra germinarea, răsărirea şi apariţia primei perechi de frunze (10-100%). În toate regiunile agricole, porumbul va parcurge germinarea (40-100%), răsărirea (10-60%), precum şi izolat dezvoltarea primelor frunze (10-30%). La sfecla de zahăr din principalele bazine specializate vor predomina germinarea şi răsărirea (10-80%). Cartoful pentru consum se va afla la încolţire şi răsărire (10-70%), iar la soiurile timpurii, se va semnala formarea lăstarilor”, se arată în analiza ANM.

În zilele fără precipitaţii, condiţiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrărilor agricole de sezon (semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tratamente fitosanitare, praşile mecanice/manuale etc).

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole