25 ianuarie 2022 - 10:02

Anunț pentru cei care se ocupă cu vânzarea produselor alimentare neambalate

Furnizarea de informaţii privind prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă la produsele alimentare neambalate este reglementată mai nou printr-un ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Documentul a fost deja publicat în Monitorul Oficial, a anunţat luni, 14 iunie 2021, ANPC.

„Pe data de 14 iunie 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul Preşedintelui ANPC nr. 163 din 03.06.2021 pentru furnizarea de informaţii privind prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă la produsele alimentare neambalate.

Ordinul prevede ca, începând din această dată, produsele alimentare nepreambalate să fie însoţite, la vânzare, în mod obligatoriu, de informaţii privind prezenţa substanţelor sau a produselor care pot cauza alergii sau intoleranţă”, se menţionează într-un comunicat de presă al instituției.

Astfel, conform vocilor autorizate ale ANPC, informaţiile trebuie să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere/oferire a produselor alimentare nepreambalate sau, în cazul comercializării la distanţă, înaintea achiziţionării acestora.

De asemenea, informaţiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, uşor accesibil, lizibil, de neşters şi nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice.

„Nu în ultimul rând, ordinul arată că, pentru produsele alimentare nepreambalate oferite spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanţă, informaţiile privind substanţele/produsele care pot cauza alergii sau intoleranţă figurează pe suportul de vânzare la distanţă, pe eticheta de preţ sau ambalajul de transport, precum şi în orice material informativ”, se mai scrie în documentul de presă.

Încă de la finele lunii aprilie 2021, printr-o postare pe Facebook, șeful Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, făcea o serie de recomandări consumatorilor care vor achiziționa produse alimentare neambalate.

„Pentru că produsele pe care le cumpărați (…) să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomand să cumpărați produse alimentare perisabile (carne de miel, pește, ouă etc.) numai din locuri amenajate și autorizate (măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) care dispun de echipamente (vitrine frigorifice, termometre) și care asigură condițiile igienico-sanitare specifice și unde aveți certitudinea că produsele sunt controlate sanitar-veterinar”, scria pe pagina sa profesională de socializare reprezentantul ANPC.