Anunt OROS: Fermierii vor primi despagubirile in luna septembrie

Fermierii vor putea primi despăgubirile pentru secetă în luna septembrie! Beneficiarii vor primi 80% din cuantum, iar restul 20% vor fi oferiți fermierilor la rectificarea bugetară din octombrie. Anunțul a fost făcut astăzi, 18 august 2020, de către ministrul Agriculturii Adrian Oros. Potrivit oficialului MADR, rectificare bugetară din săptămâna trecută a permis alocarea a 850 de milioane lei pentru secetă.

„Făcând calculele împreună, această sumă asigură un minim 80% din cuantumul pe care o să-l direcționăm ca și despăgubire în luna septembrie, urmând ca restul de 20% sau mai puțin cât va rămâne, să fie dați fermierilor la rectificarea din octombrie”, a declarat Adrian Oros la sediul MADR. 

Potrivit ministrului, această decizie a fost luată pentru a permite ca sume importante de bani să fie dirijate și către celelalte sectoare din agricultură, și anume către sectorul zootehnic.  „De altfel, toate programele aflate în derulare să fie finanțate. Sigur că acest lucru nu este suficient”, a afirmat Oros. 

Ministrul Agriculturii a stabilit în decursul zilei  de astăzi o întâlnire pentru luni, 24 august, între liderii fermierilor, traderii de cereale și furnizorii de imputuri legate de relațiile contractuale. „Va trebui să luăm în considerare ceea ce s-a întâmplat anul acesta din punctul de vedere al producțiilor pe care fermierii le-au avut. De asemenea, luăm în analiză și ceea ce se întâmplă cu culturile de primăvară, pentru că din păcate sunt suprafețe importante calamitate în unele județe și în această perioadă. Deci ceea ce s-a însămânțat în primăvară, în principal porumb și floarea-soarelui. Acolo va trebui să găsim o modalitate de compensare a acestor pierderi”, a transmis ministrul Adrian Oros. 

Oficialul MADR a declarat că astăzi, în urma unei întâlniri cu liderii fermierilor, Ordonanță a plecat la Ministerul de Finanțe cu această sumă de 850 de milioane lei. „Eu aș dori ca această ordonanță să treacă foarte repede, dacă se poate și mâine, în așa fel încât conform textului din ordonanță în 10 zile de la publicarea Ordonanței, fermierii să se înscrie la APIA cu acele cereri de plată, unde vor trece suma maximă, adică 925 de lei, unde se adaugă procesul verbal și datele bancare. Iar în momentul în care cele 10 zile de depunere a cererilor expiră, în foarte scurt timp banii vor fi virați în conturile fermierilor”, a declarat ministrul Agriculturii. 

Săptămâna viitoare, Adrian Oros va veni cu detalii despre cuantumul schemelor de sprijin pentru tot ceea ce înseamnă sector zootehnic. „Am avut nevoie de cifrele finale de la rectificare, am avut nevoie de o întâlnire finală cu liderii marilor asociații pentru a gândi cum anume și cât anume să repartizăm fiecărui sector în parte”, a conchis Oros.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Întrebarea mea este de ce judetul Olt nu este declarat calamitat ? Considera cineva că în Sudul Județului Olt au fost precipitațiile necesare culturilor de toamnă și inclusiv celor de primăvară ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole