Anunt de ultima ora! Se simplifica procedura pentru fondurile europene

Comisia Europeană anunță un nou set de măsuri pentru a ajuta sectorul agroalimentar în această criză inegalabilă, ca urmare a izbucnirii Coronavirusului. Inițiativa Plus pentru investiții în răspunsul la coronavirus (CRII +) propusă astăzi de Comisia Europeană introduce o flexibilitate și o simplificare excepționale în utilizarea fondurilor europene de investiții structurale (ESIF), inclusiv a fondului agricol european pentru dezvoltare rurală (FEADR).

În ceea ce privește FEADR, CRII + va sprijini fermierii, zonele rurale și țările UE prin creșterea flexibilității în utilizarea acestor fonduri, inclusiv:

  • flexibilitate în utilizarea instrumentelor financiare: Fermierii și alți beneficiari ai dezvoltării rurale vor putea beneficia de împrumuturi sau garanții de până la 200.000 EUR în condiții favorabile, cum ar fi ratele dobânzilor foarte mici sau programele de plată favorabile.
  • realocare de fonduri: țărilor UE vor avea voie să utilizeze banii rămași neutilizați în cadrul programelor de dezvoltare rurală (PDR), în loc să-i trimită înapoi în bugetul UE. Banii vor trebui folosiți în continuare în cadrul PDR respectiv.
  • amânare pentru depunerea rapoartelor anuale: termenul limită pentru care țările UE să prezinte aceste rapoarte cu privire la punerea în aplicare a PDR-urilor lor este amânată, acordând mai mult timp autorităților naționale.
  • nu sunt necesare modificări la acordurile de parteneriat: țările UE nu vor trebui să își modifice acordurile de parteneriat pentru a modifica PDR-urile lor, ridicând unele proceduri administrative.

Pe lângă măsurile direct legate de FEADR în cadrul CRII +, Comisia propune flexibilitate și simplificare suplimentară a altor instrumente de politică agricolă comună (PAC):

  • Prelungirea termenului pentru cererile de plată PAC: termenul va fi prelungit cu o lună, în perioada 15 mai – 15 iunie 2020, oferind mai mult timp fermierilor pentru a completa cererea lor atât pentru plăți directe, cât și pentru plăți pentru dezvoltare rurală.
  • Avansuri mai mari ale plăților: pentru a crește fluxul de numerar al fermierilor, Comisia va crește avansurile plăților directe (de la 50% la 70%) și ale plăților pentru dezvoltare rurală (de la 75% la 85%). Agricultorii vor începe să primească aceste avansuri de la mijlocul lunii octombrie.
  • Reducerea controalelor fizice la fața locului și a libertății pentru cerințele de calendar: țările UE trebuie să efectueze controale pentru a se asigura că sunt îndeplinite condițiile de eligibilitate. Cu toate acestea, în circumstanțele excepționale actuale, este crucial să se minimizeze contactul fizic între fermieri și inspectorii care efectuează verificările. Această măsură va ajuta la reducerea sarcinilor administrative și va evita întârzierile inutile.

În prezent sunt făcute ultimele măsuri legale pentru adoptarea acestor măsuri.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole