23 ianuarie 2022 - 17:29

Anul comercial agricol s-a încheiat cu o scădere drastică a exporturilor

Datele pentru anul comercial agricol 2020-2021 în domeniul cerealelor este sub așteptările fermierilor. România a vândut în țările din afara Uniunii Europene în valoare de 1,2 miliarde de euro, ceea ce înseamnă cu 40% mai puțin decât anul trecut și o cotă de piață de 15%. Este vorba de o cantitate de 6,2 milioane de tone de cereale, ceea ce ne situează pe locul doi între exportatori, după Franța.

Să nu uităm că anul comercial agricol 2020-2021 a fost marcat atât de pandemie cât și de seceta excesivă din vara anului trecut. Din totalul exporturilor comunitare, de 40 de milioane de tone de cereale, România, cu cele 6,2 milioane de tone ale sale, are o cotă de 15%, față de 19% anul anterior.

Cele mai mari cantități de cereale exportate de România au ajuns în Iordania, Arabia Saudită și Liban. Agricultura locală a rămas lider pe piața externă a porumbului, peste 70% din marfa exportată de întreaga Europa provenind de la fermierii români. La grâu, am scăzut în clasamentul celor mai mari exportatori, ocupând poziția a patra față de locul doi cu un an în urmă. România a exportat în anul comercial care tocmai s-a încheiat doar puțin peste 3 milioane de tone de grâu.

De asemenea, România, cu un milion de tone, este al treilea exportator de orz al Uniunii Europene, după Franța și Germania.