Suma impresionantă accesată de antreprenoarele din agricultură prin PNDR 2020

Nu mai puțin de 8.610 beneficiari femei au primit finanțare de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) pentru proiectele dezvoltate de acestea, antreprenoarele din agricultură accesând 360 de milioane de euro.

Potrivit sursei citate, majoritatea investițiilor ale căror reprezentanți legali sunt antreprenoarele din agricultură sunt finanțate prin intermediul subMăsurii 6.1 (Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri). Astfel, 164 de milioane de euro au fost acordate către 4.000 de femei care s-au instalat ca tineri fermieri.

„Pentru dezvoltarea fermelor mici (subMăsura 6.3), AFIR a acordat finanțare în valoare totală de aproximativ 58 milioane de euro pentru 3.857 de beneficiari femei. Pentru dezvoltarea exploatațiilor agricole și pomicole, AFIR a finanțat investiții realizate de 275 de femei. Valoarea totală a proiectelor finanțate în cadrul submăsurilor 4.1 și 4.1a este de 92 de milioane de euro.

Sprijin pentru înființarea de activități non-agricole în zone rurale (pensiuni agroturistice, ateliere meșteșugărești, coafor, servicii diverse) au obținut 362 de femei, în cadrul subMăsurii 6.2. Valoarea totală a investițiilor non-agricole finanțate de AFIR se ridică la 22,4 milioane euro”, se menționează într-un comunicat de presă remis la redacție.

Tot prin PNDR 2020, în număr de 112, antreprenoarele din agricultură au primit sprijin financiar pentru crearea şi dezvoltarea în mediul rural de activități non-agricole, valoarea finanțărilor obținute fiind de peste 20 de milioane de euro.

„Aceste finanțări acordate prin subMăsura 6.4 au acoperit investiții foarte diverse, de la pensiuni agroturistice, cabinete veterinare, fabricarea produselor textile, activități meșteșugărești și până la service-uri auto”, au adăugat reprezentanții AFIR.

Tot ei spun că, de la demararea Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 în martie 2015 și până în prezent, AFIR a primit 73.990 de cereri de finanțare a investițiilor în agricultură și în mediul rural în valoare de peste 9,7 miliarde de euro.

Dintre acestea, au fost încheiate 66.505 de contracte de finanțare cu beneficiarii PNDR, cu o valoare de 5,67 miliarde de euro. Plățile efectuate de AFIR se ridică la 7,12 miliarde de euro, ceea ce duce gradul de absorbție a PNDR 2020 la peste 75% din fondurile alocate de Uniunea Europeană.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole