11 August 2022 - 20:42

Se anticipează recolte mai mari de cereale și de oleaginoase anul acesta

După anul 2020, care a fost un an complicat în toată Europa, Copa și Cogeca  anticipează recolte mai mari pe 2021. Pentru cereale, producția  totală în UE-27 ar trebui să fie cu aproximativ 3,8% mai mare decât media  trunchiată pe ultimii 5 ani, la aproximativ 292,45 milioane de tone, în timp ce  producția europeană de oleaginoase ar putea atinge pragul de 30 de milioane de  tone, cu 1,6% mai mult decât media trunchiată pe ultimii 5 ani. 

În prima prognoză publicată astăzi, Copa și Cogeca anticipează că recolta UE-27 de cereale va  crește cu 1,6% (292,45 milioane de tone) ca urmare a creșterii numărului de plantări (52,10  milioane de hectare +0,7%) și o prognoză mai bună pentru randament decât în 2020. În ceea ce  privește grâul, începutul recoltei va fi amânat cu mai bine de o săptămână din cauza  temperaturilor scăzute de primăvară și a umezelii excesive din săptămânile recente, ceea ce a  încetinit dezvoltarea plantelor însămânțate.

Recolta de grâu moale ar putea ajunge la 130 de  milioane de tone (+7%) în timp ce pentru cerealele de primăvară se anticipează o producție  redusă (-5,4% pentru orz, -4,9% pentru ovăz, -4% pentru secară și -0,8% pentru porumb) din  cauza reducerii plantărilor cauzate de creșterea totală a suprafețelor acoperite cu grâu (+4,7%). 

Jean-François Isambert, președintele Grupului de lucru „Cereale” a afirmat: „Această prognoză  pozitivă pentru cereale ar trebui să permită reaprovizionarea stocurilor finale ale UE-27  pentru 2021/2022. Aceste cifre bune nu vor fi neapărat reflectate în rezultatele agricultorilor,  întrucât ne confruntăm cu costuri crescute de producție.” 

Prețul îngrășămintelor este mai ridicat în Europa decât în alte părți, deoarece piața comunitară  de îngrășăminte este protejată de taxe vamale și măsuri antidumping care îi costă pe fermierii  europeni 1,6 miliarde € pe an. Dacă s-ar adăuga la aceasta și un mecanism de ajustare la  frontieră, prețul îngrășămintelor ar exploda, crescând și mai mult costul producției agricole în  Europa, alimentele de import devenind în același timp mai competitive și mai atractive.

Se anticipează că recolta de oleaginoase va crește cu 8,9% (30,12 milioane de tone), în ciuda unei  scăderi de 1,3% a plantărilor, dar încă nu a fost confirmat un randament mai bun. Cultura de  rapiță va ajunge, conform estimărilor, la 16,75 milioane de tone (+2,7%), în timp ce producția de  floarea soarelui va crește semnificativ la peste 10 milioane de tone (+17,4%), iar soia la  aproximativ 3 milioane de tone (+20,2%), conform estimărilor. 

Pedro Gallardo, președintele Grupului de lucru „Oleaginoase și proteaginoase” a afirmat:  „Suprafața acoperită cu rapiță din UE-27 este de 5,33 milioane de hectare, semnificativ mai  puțin (-7,6%) decât media trunchiată pe ultimii 5 ani (5,77 milioane de hectare). Agricultorii au  nevoie de oleaginoase pentru a lungi rotația cerealelor, dar nu mai au suficiente instrumente  eficiente pentru a proteja rapița de dăunători. În lipsa unui instrument eficient la îndemână,  în special în contextul în care agricultorii deja folosesc niveluri scăzute de pesticide, este  demonstrat științific faptul că va scădea randamentul culturilor, iar securitatea alimentară  din viitor va fi amenințată.” 

Copa și Cogeca solicită accelerarea procedurilor pentru a aduce noi soluții tehnologice eficiente,  precum noi produse de protecție a plantelor, soluții de biocontrol și soiuri mai performante pe  piață și pentru găsirea unor alternative, înainte de a interzice instrumente cu un nivel dovedit de eficiență.

WhatsApp Image 2021 07 05 at 13.33.19

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole