ANSVSA:Rezultatele controalelor pentru depistarea de pesticide în legume şi fructe. Află ce legume au fost retrase de pe piaţă!

fructe_77În perioada 26 august-1  septembrie inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au controlat 81 de transporturi de produse de origine nonanimală, importate din următoarele țări terțe: Turcia, Argentina, Egipt, Ucraina, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Africa de Sud care au însumat o cantitate de 1859.82 tone.

Dintre acestea, 17 transporturi au fost verificate în punctele finale de import (depozite autorizate) și 64 de transporturi în Posturile de Inspecție la Frontieră: Constanța Nord,  Constanța Sud, Sculeni, Galați, Albița, Moravița.
Din fructele și legumele verificate: ardei gras, roșii, fasole, pere, lămâi, struguri, portocale, prune, smochine, rodii, piersici, mere au fost prelevate probe în vederea analizării în laborator pentru determinarea prezenței și a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide.
Au fost prelevate și analizate în perioada menționată 14 de probe, nu au fost înregistrate depășiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide.
Probele analizate au avut rezultate conforme, cu excepția a 2 probe de rodii provenite din Turcia, la care a fost depășită limita maximă admisă pentru pesticidul acetamiprid, dar conform formulei EFSA nu sunt depășite ArfD și ADI (doza acută de referință și aportul alimentar zilnic).
Cantitatea de rodii la care a fost constată depășirea limitei maxime admise pentru pesticidul acetamiprid este de 29.074 de kg, din care a fost regăsită în depozit o cantitate de 1.155 de kg, care a fost sechestrată și trimisă spre distrugere.
Acțiunea de retragere de pe piață a lotului respectiv de rodii este în curs de desfășurare.
Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene și municipiului București au inițiat toate măsurile legale ce se impun în vederea protejării sănătății publice.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole