Cum în preajma Floriilor și a Paștelui, mieii și peștele sunt la mare căutare printre români, perioada este una propice și pentru cei care încearcă să ocolească legea, în speranța unor câștiguri mari și ușoare.
Inspectorii Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au descoperit deja și au sancționat primele cazuri de transport ilegal de animale și produse alimentare, în cadrul acțiunilor de control desfășurate înaintea Sărbătorilor Pascale, se arată într-un comunicat al ANSVSA remis, miercuri, redacției AgroTV.
Astfel, pe data de 3 aprilie, a fost identificat în trafic, în județul Tulcea, un transport ilegal de tineret ovin. În autoutilitară se aflau 91 de miei, dintre care doar 74 erau însoțiți de documente sanitare veterinare. Ca urmare a neregulilor generate de restul de animale, care nu prezentau elemente de identificare, transportatorul a fost amendat cu suma de 1.200 de lei, iar ovinele în cauză au fost expediate într-o ferma de colectare, în vederea eutanasierii, cadavrele fiind dirijate apoi către o unitate de incinerare, conform prevederilor în vigoare.
Inspectorii ANSVSA au deschis o anchetă și i-au identificat în județul Sibiu pe proprietarul mieilor și pe medicul veterinar de liberă practică care a emis formularele de mișcare pentru transport în alte condiții decât cele prevăzute de legislația în vigoare. În urma controlului oficial, proprietarul a fost amendat cu suma de 1.500 de lei, în timp ce medicul veterinar a fost sancționat contravențional cu 12.000 de lei. În plus, DSVSA Sibiu va propune analiza activității acestuia în Comisia de Deontologie și Litigii din cadrul Colegiului Medicilor Veterinari.
Și în județul Arad a fost identificat un vehicul, care transporta ilegal 5.231,7 kg de pește, (crap, somn, chefal) provenit din Italia. Lipsa lotizării produselor și neconcordanța între cantitatea găsită și documentele prezentate (din cele 5.231,7 kg numai 2.598,5 kg aveau documente) au făcut imposibilă stabilirea trasabilității mărfii. În consecință, s-a luat măsura dirijării întregii cantități la o unitate autorizată, în vederea neutralizării, iar transportatorul a fost amendat cu suma de 12.000 de lei.
„ANSVSA face apel la toți transportatorii și medicii veterinari de liberă practică să respecte legislația în privința identificării și transportului animalelor. Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au intensificat în aceasta perioada atât controalele în trafic, cât și pe cele în unitățile comerciale și nu vor tolera nicio abatere de la normele legislative”, se mai arată în comunicatul autorității sanitar-veterinare.ansvsa,