ANSVSA, semnal de alarmă în privința pestei porcine africane (PPA)!

Riscul de creştere a numărului de focare de pestă porcină africană (PPA) în România este unul foarte ridicat în această perioadă – este semnalul dat marţi, într-o conferinţă de presă, de către preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu.

„Riscul de creştere a numărului de focare (de PPA, n.r.) este unul foarte ridicat în această perioadă, datorită atât a temperaturilor, cât şi a circulaţiei porcilor şi a circulaţiei animalelor dintr-o zonă în alta, circulaţie necontrolată. (…) La această oră, pe teritoriul României evoluează sub 100 de focare, mai precis 95 de focare”, a afirmat Robert Chioveanu, citat de Agerpres

Președintele ANSVSA a menționat că printre măsurile pe care autoritățile le iau pentru a ține sub control evoluția PPA se numără controalele masive în ferme, în fonduri cinegetice sau chiar în trafic, precum și sancțiunile pentru medicii veterinari.

„În perioada ianuarie 2021 – 30 iunie 2021 au fost efectuate un număr total de 18.782 de controale tematice în exploataţiile de porcine, fondurile cinegetice, controale în trafic, fiind aplicate un număr de 503 amenzi, în cuantum de 858.420 de lei, 1.603 avertismente, 20 de ordonanţe de închidere a activităţii şi fiind confiscate 263 de suine”, a precizat Robert Chioveanu.

De asemenea, 22 de medici veterinari de liberă prac

Robert Chioveanu, președintele ANSVSA
Președintele ANSVSA, Robert Chioveanu, a atras atenția că temperturile ridicate din această perioadă favorizează riscul de creștere a focarelor de PPA

tică au fost sancţionaţi pentru nerespectarea legislaţiei în legătură cu combaterea pestei porcine africane.

În cadrul conferinței de presă Robert Chioveanu a mai atras atenţia că imposibilitatea legală a autorităţilor veterinare de a impune servicii de biosecuritate asupra gospodăriilor populaţiei, care deţin aproximativ 2 milioane de porci, fac ca gospodăriile populaţiei să rămână în continuare vulnerabile în faţa virusului PPA.

“Cei de la Comisia Europeană ne-au transmis raportul care a sintetizat auditul care a avut loc în perioada noiembrie 2020; raportul a precizat următoarele: autoritatea veterinară a înregistrat progrese semnificative din 2018 încoace, în special în domeniul înregistrării unităţilor, al calităţii investigaţiilor epidemiologice şi al urmăririi din unităţile de focar. Îmbunătăţirea situaţiei se remarcă cel mai uşor prin analiza evoluţiei numărului de focare. Dacă în septembrie 2019 erau 1.500 de focare active, la această oră, pe teritoriul României evoluează sub 100 de focare, mai precis 95 de focare. Experţii europeni au remarcat că serviciile veterinare au înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte actualizarea datelor privind porcii din baza de date naţională. În acest moment, datele cu privire la dimensiunea şi distribuţia gospodăriilor populaţiei care cresc porci au cea mai mare acurateţe de la începutul cartografierii lor. Aceste informaţii sunt cu atât mai importante cu cât 50% din cele 4,1 milioane de capete de porci crescuţi pe teritoriul României se află în exploataţii non-profesionale, adică în gospodăria populaţiei. Cu toate acestea, imposibilitatea legală a serviciilor veterinare de a impune servicii de biosecuritate asupra gospodăriilor populaţiei le fac pe acestea să rămână în continuare vulnerabile în faţa virusului”, a mai spus Robert Chioveanu.

În ceea ce priveşte gripa aviară, preşedintele ANSVSA a afirmat că în momentul de faţă în România nu există nicio suspiciune de gripă aviară. El a mai precizat că în perioada aprilie – iunie 2021 au fost efectuate controale în 687 de exploataţii comerciale şi în 3.612 mijloace de transport, în urma cărora s-au aplicat 47 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 149.370 de lei, şi 3 ordonanţe de suspendare a activităţii comerciale. Cu toate acestea, „în acest moment putem spune că în România nu există nicio suspiciune de gripă aviară”, a subliniat președintele ANSVSA.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole