ANSVSA: Pesta porcină africană – numărul de cazuri și evoluția lor

În data de 02.11.2022 mai sunt active 47 de focare PPA, dintre care 44 de focare la nivelul gospodăriilor populației și 3 focare la nivelul exploatațiilor comerciale, potrivit unui comunicat ANSVSA.

Focare la nivelul exploatațiilor comerciale din Timiș și Iași

  1. Exploatație comercială din județul Timiș, cu 39.191 de capete de porcine, confirmată în data de 11.10.2022 prin buletinul de analiză cu rezultat pozitiv pentru identificarea genomului virusului PPA emis de Laboratorul Național de Referință pentru PPA din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală. Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice, toate indiciile conduc la concluzia că cea mai probabilă cale de pătrundere a bolii este reprezentată de factorul uman.
  2. Exploatație comercială din județul Iași, cu 19.983 de capete de porcine, confirmată în data de 25.10.2022 prin buletinul de analiză cu rezultat pozitiv pentru identificarea genomului virusului PPA emis de Laboratorul Național de Referință pentru PPA din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală. Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice, toate indiciile conduc la concluzia că cea mai probabilă cale de pătrundere a bolii este reprezentată de factorul uman.
  3. Exploatație comercială din județul Iași, cu 3.566 de capete de porcine, confirmată în data de 27.10.2022 prin buletinul de analiză cu rezultat pozitiv pentru identificarea genomului virusului PPA emis de Laboratorul Național de Referință pentru PPA din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală. Din datele anchetei epidemiologice, calea de pătrundere a bolii este reprezentată de popularea acestei ferme în data de 23.10.2022 cu porcine provenite de la exploatația comercială din Iași confirmată cu PPA în data de 25.10.2022.

Distribuția geografică a acestor focare este reprezentată în Graficul nr. 1.

Pesta porcină africană

SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ PPA – PERIOADA 2017 – 2022 (02.11.2022)

În perioada 2017 și până în prezent au fost stinse 5.843 de focare de pestă porcină africană conform datelor prezentate în tabelul de mai jos:

Pesta porcină africană

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 6.787 de cazuri la mistreți în 41 de județe (graficul nr. 2). În conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

Pesta porcină africană

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole