Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a lansat controale pe întreg lanţul de procesare şi comercializare din România a cărnii de pasăre şi a ouălor provenite din statele Uniunii Europene, după ce, în ultima perioadă, s-a înregistrat o creștere a alertelor de prezență a Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sănătatea consumatorilor.
Astfel, comparativ cu perioada august-octombrie a anului trecut, s-a înregistrat, în aceeași perioadă a acestui an, o creștere cu aproximativ 40 % a notificărilor de alertă care implică ouăle și carnea de pasăre sau produsele din carne de pasăre, provenite în special din Polonia, dar și din alte țări din spațiul comunitar, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA de joi, 28 ocombrie.
„ANSVSA a dispus în următoarea perioadă controale pe tot segmentul carne, pasăre şi ouă provenite din alte state membre şi în special din Polonia. Adică vom recolta probe de carne, pentru a evita sau diminua spre zero riscul de a ajunge la consumator carnea de pasăre infectată cu salmonella enteritidis şi typhimorium. (…) A început un control care se va efectua pe o perioadă de 3 luni, vom recolta din supermarket, din fabrici de procesare, din depozite, de pe tot lanţul unde există produse care vin din aceste state. Controalele au început de o săptămână, recoltăm probe de carne de pasăre cu origine din alte state membre şi în special din Polonia, ca să ne asigurăm că pe piaţa din România sunt puse la comercializare produse sigure”, a explicat pentru AGERPRES Mihai Ponea, noul vicepreședinte al ANSVSA.
Potrivit acestuia, fiecare transport cu carne de pasăre şi cu ouă provenite din statele UE va fi verificat pentru detectarea salmonella.
„Există un sistem european de notificare a alertelor în care intră alimentele cu probleme, cu depăşiri – contaminări, prezenţă de bacterii, pesticide – toate aceste lucruri care sunt depăşite intră pe acest sistem rapid de alertă pentru a se acţiona în maximum 24 de ore, pentru ca produsul să fie retras imediat dacă este pe raft şi să informăm consumatorii. În cazul cărnii de pasăre se recoltează probe fie la intrarea în ţară, fie la abatorul unde se sacrifică. Dacă se recoltează la intrarea în ţară, proba durează 72 de ore, dar ea este liberă la distribuţie, iar după 48 sau 72 de ore cât durează o probă de salmonella, dacă apare salmonella enteritidis sau typhimorium (marfa este retrasă de la comercializare, n.r.). Există 1.000 de salmonele, dar cele mai periculoase pentru adulţi şi copii, în cazul apariţiei toxiinfecţiei alimentare, sunt cele două tipuri, enteritidis şi typhimorium… Noi nu recoltăm la 100% din loturile care intră în România, pentru că n-ai putea să faci la absolut tot, se recoltează probe eşantionat, şi am observat că faţă de anul trecut, faţă de lunile trecute, am observat o creştere cu peste 40% din acelaşi stat membru (Polonia, n.r.). Ceea ce ne-a făcut să luăm nişte măsuri şi să ne asigurăm că pe piaţa din România sunt la comercializare produse sigure. La intrarea în ţară vom verifica ceea ce intră. Se verifică fiecare transport şi până când nu avem buletin de analiză nu vom mai permite comercializarea acestor produse”, a mai precizat Mihai Ponea.